Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρόκειται να παραστεί στην Ευρασιατική Σύνοδο Κορυφής (ΕΕ-ASEM) που θα λάβει χώρα στην προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ Ιταλία τον Οκτώβριο, όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο Reuters.

Η σύνοδος θα φέρει για πρώτη φορά ενώπιος ενωπίω τον Ρώσο πρόεδρο με τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ μετά τις εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο από την Απόβαση στη Νορμανδία τον Ιούνιο.

Η διάσκεψη EE-ASEM θα φιλοξενηθεί στο Μιλάνο στις 16 και 17 Οκτωβρίου.

Η είδηση της παρουσίας Πούτιν στην Ευρασιατική Συνάντηση έρχεται εν μέσω σοβαρής παραβίασης της εύθραυστης εκεχειρίας στην Ουκρανία με το θάνατο επτά στρατιωτών από οβίδα που ερρίφθη από φιλορώσους κατά τεθωρακισμένου κοντά στο κύριο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.

Η Ρωσία εξέδωσε νέα προειδοποίηση τη Δευτέρα ότι θα λάβει μέτρα αν η ΕΕ ή η Ουκρανία προχωρήσουν σε κινήσεις για την εφαρμογή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

Το Κίεβο και οι Βρυξέλλες έχουν συμφωνήσει να καθυστερήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015, αφού η Ρωσία απείλησε να επιβάλει δασμούς σε ουκρανικά προϊόντα σε περίπτωση που η εφαρμογή της προχωρούσε.

Η Ρωσία υποστηρίζει πως η οικονομία της θα υποστεί ζημία από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου επειδή θα επιτρέψει στην Ουκρανία να εξάγει φθηνότερα ευρωπαϊκά αγαθά στη Ρωσία, σε βάρος των τοπικών προϊόντων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως η Ρωσία «είναι έτοιμη να λάβει απαντητικά μέτρα αν προχωρήσει η εφαρμογή της συμφωνίας παραβιάζοντας συμφωνίες που είχαν συναφθεί προηγουμένως».

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για οποιαδήποτε ενδεχόμενα μέτρα.

Η ΕΕ ελπίζει πως η καθυστέρηση της εφαρμογής της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου θα δώσει το χρόνο για να καθησυχαστούν οι ρωσικές ανησυχίες γι’ αυτή. Η Ρωσία έχει δηλώσει πως θέλει τριμερείς διαπραγματεύσεις για την τροποποίηση της συμφωνίας.

* Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα βρίσκεται επίσης στις 20 Οκτωβρίου στο Βελιγράδι για να παραστεί στις επικείμενες εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο της απελευθέρωσης του Βελιγραδίου από τους ναζί.