Στον δρόμο για τη Βαγδάτη, βρίσκονται οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Αναφορές για σφοδρά πυρά των τζιχαντιστών κατά του κουρδικού Αΐν αλ Αράμπ (ή αλλιώς Κομπανί) φτάνουν στα διεθνή ΜΜΕ, την ώρα που οι ξένες αεροπορικές επιδρομές κατά της ISIS συνεχίζονται. Εκατοντάδες κούρδοι μαχητές περσμέργκα έχουν πάρει θέσεις για την υπεράσπιση της πόλης.

Οι πληροφορίες σχετικά με τη θέση των τζιχαντιστών είναι έως τώρα αντιφατικές. Σύμφωνα με αναφορές του BBC είχαν φτάσει σε απόσταση μόλις 10 χλμ από την πόλη, ενώ το Ίδρυμα για την Αρωγή και τη Συμφιλίωση στη Μέση Ανατολή επισήμανε πως οι τζιχαντιστές βρίσκονται μόλις 2 χλμ από την πρωτεύουσα του Ιράκ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC τελικά οι ιρακινές δυνάμεις κατόρθωσαν να αντιμετωπίσουν ομάδα τζιχαντιστών σε απόσταση 40 χλμ από την πρωτεύουσα.

Η επίθεση των τζιχαντιστών έχει πυροδοτήσει νέο κύμα προσφύγων προς την Τουρκία, η οποία πιέζεται όλο και περισσότερο να κατασταλάξει στο πώς θα συμμετέχει στη «συμμαχία προθύμων».

Σύμφωνα με την οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο και συλλέγει πληροφορίες από το συριακό έδαφος, το βράδυ της Κυριακής οι επιθέσεις στην πόλη από τα δυτικά ήταν σφοδρές ενώ αναφορές μιλούσαν και για ισχυρά πυρά με μέσα του πυροβολικού από τα ανατολικά.

Επιπλέον, και αναφορές από την τουρκική πλευρά μιλούσαν για σφοδρά πυρά στο Κομπανί όπως και μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων που εγκατέλειπε την περιοχή.

Ανταποκριτής του κουρδικού πρακτορείου Rudaw ανέφερε επίσης ότι τα πυρά έφτασαν μέχρι το κέντρο της πόλης, πριν η κατάσταση ηρεμήσει σχετικά τα ξημερώματα.