Τον Αντόνιο Κόστα, νυν δήμαρχο Λισαβώνας, επέξελε το κόμμα των Πορτογάλων Σοσιαλιστών ως επικεφαλής της μάχης στις εκλογές του 2015, ενώ οι δημοσκοπήσεις προδιαγράφουν δύσκολο τον αγώνα για το κόμμα. Ο υποψήφιος για την πρωθυπουργία αναμένεται επίσης να ανέλθει σύντομα και στην ηγεσία του σοσιαλιστικού κόμματος.

Ο Αντόνιο Κόστα επικράτησε του νυν αρχηγού των Σοσιαλιστών, Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρου, με ευκολία στην ψηφοφορία για το «χρίσμα» του κόμματος.

Χάνοντας την ψηφοφορία, ο Σεγκούρου ανακοίνωσε πως παραιτείται από την ηγεσία των Σοσιαλιστών -θέση που αναμένεται επίσης με ευκολία να αναλάβει ο Κόστα.

Οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2015, αλλά η δημοτικότητα του κόμματος στις δημοσκοπήσεις υποχωρεί. «Ο μοναδικός νικητής σήμερα είναι το Σοσιαλιστικό Κόμμα…Αυτή είναι η πρώτη μέρα της μελλοντικής κοινοβουλευτικής μας πλειοψηφίας» είπε ο Κόστα μετά το αποτέλεσμα.

Ο Κόστα, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης και Εσωτερικών σε προηγούμενες σοσιαλιστικές κυβερνήσεις και ευρωβουλευτής προτού εκλεγεί δήμαρχος το 2007, συγκέντρωσε περίπου το 70% της ψήφου. Σχεδόν 250.000 μέλη του κόμματος και υποστηρικτές του είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους Σοσιαλιστές να προηγούνται των Σοσιαλδημοκρατών του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιου, αλλά μετά τον Μάιο που εξελέγησαν πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές με διαφορά μόλις 3,8 ποσοστιαίες μονάδες, έπονται του δικομματικού κυβερνώντα συνασπισμού.

Η τελευταία δημοσκόπηση, που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα μέσα στο μήνα από την εταιρεία Eurosondagem, δείχνει τους Σοσιαλιστές να κερδίζουν 33% στις βουλευτικές εκλογές, πέντε ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά να μην εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.