Φρίκη προκαλεί το νέο βίντεο που ανάρτησαν το απόγευμα της Τετάρτης στο Διαδίκτυο τζιχαντιστές, μέλη ομάδας που συνδέεται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, στο οποίο καταγράφεται ο αποκεφαλισμός ενός Γάλλου ο οποίος είχε απαχθεί τη Δευτέρα στην Αλγερία.

Πρόκειται για τον 55χρονο ορειβάτη Ερβέ Γκουρντέλ, από τη Νίκαια της Γαλλίας, ο οποίος κρατούνταν όμηρος από μέλη της ένοπλης ομάδας Τζουντ αλ Χαλίφα (Στρατιώτες του Χαλιφάτου), που δρα στην Αλγερία και συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος.

Το βίντεο έχει τίτλο «Αιματηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση της Γαλλίας». Ο αποκεφαλισμός του ομήρου έγινε ως «απάντηση» των τχιχαντιστών στη στρατιωτική δράση που ανέλαβε εναντίον τους η Γαλλία στο Iράκ, όπως αναφέρεται στο βίντεο.

Σοκαριστικό βίντεο

Το βίντεο δείχνει τον Γκουρντέλ γονατισμένο με τα χέρια του δεμένα στην πλάτη. Πίσω του στέκονται τέσσερα μέλη της οργάνωσης, με τα πρόσωπά τους καλυμμένα. Ενας από αυτούς διαβάζει μία δήλωση στα αραβικά, που περιέχει κατηγορίες κατά της Γαλλίας.

Στη συνέχεια, σπρώχνουν τον Γκουρντέλ προς το έδαφος και τον αποκεφαλίζουν. Στο βίντεο δεν φαίνεται ο αποκεφαλισμός. Δευτερόλεπτα μετά τη δολοφονία του Γκουρντέλ, όμως, εμφανίζεται ένα μέλος της οργάνωσης να κρατά στα χέρια του το κεφάλι του Γάλλου.

Η απαγωγή του Γκουρντέλ έγινε στην ορεινή περιοχή Τίζι Ούζου στα ανατολικά της Αλγερίας, ενώ έκανε πεζοπορία.

Τη Δευτέρα η οργάνωση είχε δώσει στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο μέλος της απειλούσε ότι θα σκοτώσει τον γάλλο όμηρο μέσα σε διάστημα 24 ωρών, εάν το Παρίσι δεν σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές και τη συμμετοχή του στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Ομως tο τελεσίγραφο απέρριψαν δημοσίως τόσο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, όσο και ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Παράλληλα, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς είχε δηλώσει από τη Νέα Υόρκη ότι «δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε στις απειλές της τρομοκρατικής οργάνωσης. Μια τρομοκρατική ομάδα δεν μπορεί να αλλάξει τη θέση της Γαλλίας».

Η απαγωγή τoυ Γκουρντέλ σημειώθηκε μόλις λίγες ώρες μετά το μήνυμα του Ισλαμικού Κράτους προς τους οπαδούς του να επιτεθούν στους πολίτες των χωρών που έχουν ενταχθεί στη διεθνή συμμαχία κατά της οργάνωσης.

«Εάν μπορείτε να σκοτώσετε έναν αμερικανό ή ευρωπαίο άπιστο – κυρίως κακούς και βρωμερούς Γάλλους- ή έναν Αυστραλό ή Καναδό, ή οποιονδήποτε πολίτη χώρας που συμμετέχει στον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, στηριχθείτε στον Αλλάχ και σκοτώστε τον με οποιονδήποτε τρόπο», δήλωσε ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι, εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους, σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο σε πολλές γλώσσες.

Αποτροπιασμός σε Γαλλία και ΕΕ

H Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τη «βάρβαρη δολοφονία» του Γάλλου ομήρου στην Αλγερία, ενώ υπογράμμισε ότι είναι «περισσότερο από ποτέ ενωμένη» στο να προσφέρει στήριξη στη μάχη εναντίον των «τρομοκρατικών οργανώσεων».

«Η βάρβαρη δολοφονία του Ερβέ Γκουρντέλ αποτελεί μία προσβολή στις αξίες και στα δικαιώματα που είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως» τόνισε σε μια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, προσθέτοντας ότι καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες «για να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όλοι οι αυτουργοί αυτών των εγκλημάτων».

«Αυτό το στυγερό έγκλημα είναι μια νέα απόδειξη της αποφασιστικότητας των οργανώσεων που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος να συνεχίσουν και να επεκτείνουν τη στρατηγική του τρόμου» υπογραμμίζει η ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει περισσότερο από ποτέ ενωμένη στη δέσμευσή της να στηρίξει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας εναντίον αυτών των τρομοκρατικών ομάδων που απειλούν την περιφερειακή και διεθνή σταθερότητα».

Στη Γαλλία ο αποκεφαλισμός του Γάλλου ομήρου από τους μαχητές της οργάνωσης που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος έχει επίσης προκαλέσει αποτροπιασμό.

«Τρόμος μπροστά στη βαρβαρότητα. Όλη η χώρα προσφέρει την υποστήριξή της στην οικογένεια του Ερβέ Γκουρντέλ. Η Γαλλία δεν θα υποκύψει ποτέ» έγραψε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

«Πρόκειται για ένα εθνικό πένθος» επισήμανε στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος της Νίκαιας Κριστιάν Εστροσί, φίλος του θύματος.

«Η Γαλλία έχει δεχθεί σκληρό πλήγμα καθώς της στέρησαν ένα από τα παιδιά της» προσέθεσε ο ίδιος.

Για την Ελίζαμπεθ Γκιγκού του Σοσιαλιστικού Κόμματος, την πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης, «πρόκειται για μια εθνική τραγωδία».

«Πρέπει να αντισταθούμε. Είναι δολοφόνοι» τόνισε.

«Το σύνολο της χώρας συμμετέχει σε αυτό το πένθος με έντονη συγκινησιακή φόρτιση, είναι όσο ποτέ ενωμένο» έκρινε ο γενικός γραμματέας του UMP, Λικ Σατέλ.

Από την πλευρά ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν Κριστόφ Καμπαντελί αξίωσε «από τις γαλλικές αρχές αυτό το έγκλημα να μη μείνει ατιμώρητο».

Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την αλληλεγγύη της χώρας του με τη Γαλλία. «Είμαστε μαζί σας και με τον γαλλικό λαό τώρα που αντιμετωπίζετε μια τρομερή απώλεια και που στέκεστε όρθιοι ενάντια στον τρόμο για να υπερασπιστείτε την ελευθερία» είπε ο Ομπάμα απευθυνόμενος στον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση της Αλγερίας καταδίκασε την «ειδεχθή» δολοφονία του ομήρου. «Μετά την απαγωγή (την Κυριακή) του γάλλου πολίτη οι αλγερινές αρχές κινητοποίησαν όλα τα ανθρώπινα και υλικά μέσα για την απελευθέρωσή του» ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.