Υστερα από έξι εβδομάδες αμερικανικών επιδρομών, οι σουνίτες εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους ούτε που έχουν χάσει κάποιο τμήμα του ενός τετάρτου και πλέον του Ιράκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι έχουν τις σουνιτικές φυλές στο πλευρό τους.
Αν και οι αεροπορικές επιδρομές φαίνεται ότι σταμάτησαν την προέλαση των τζιχαντιστών στη Βαγδάτη, το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να καταφέρνει ταπεινωτικά πλήγματα στον ιρακινό στρατό. Τη Δευτέρα το πρωί η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι έχασε τον έλεγχο της κωμόπολης Σιτσάρ καθώς και κάθε επαφή με τους στρατιώτες που παρέμεναν πολιορκημένοι επί σχεδόν μία εβδομάδα σε ένα στρατόπεδο βόρεια της Φαλούτζα στην επαρχία Ανμπάρ, η οποία αποτελεί προπύργιο των τζιχαντιστών. Το μεσημέρι κυκλοφόρησε ότι οι στρατιώτες είτε σκοτώθηκαν στη μάχη είτε εκτελέστηκαν από τους τζιχαντιστές.
Οι σουνιτικές φυλές της Ανμπάρ και άλλων επαρχιών εκδίωξαν τους μαχητές της Αλ Κάιντα από τις περιοχές τους πριν από επτά χρόνια με τη βοήθεια του αμερικανικού στρατού. Αλλά η αποξένωση των σουνιτών από τη σιιτική κυβέρνηση της Βαγδάτης άνοιξε την πόρτα για την επιστροφή των εξτρεμιστών, αυτή τη φορά του Ισλαμικού Κράτους. Αν και ελάχιστοι σουνίτες πολεμούν στις τάξεις του ιρακινού στρατού σε περιοχές όπως η Χαντίθα, οι σεΐχηδες που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στους σουνίτες δεν έχουν ακόμη πειστεί να αποσύρουν την υποστήριξή τους προς το Ισλαμικό Κράτος. Οι ηγέτες των σουνιτικών φυλών δηλώνουν ήδη απογοητευμένοι από τον νέο πρωθυπουργό Χαϊντέρ αλ Αμπάντι, τον οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα επαινεί ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης στην οποία συμμετέχουν όλες οι εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες του Ιράκ.
«Η κυβέρνηση καταπιέζει και κάνει διακρίσεις εις βάρος των σουνιτών της Ανμπάρ» λέει ο σεΐχης Μοχάμεντ αλ Μπατζάρι, εκπρόσωπος ενός συνασπισμού σουνιτικών φυλών της Ανμπάρ. «Εκατοντάδες φτωχοί παραμένουν στη φυλακή χωρίς να έχουν καταδικαστεί, ενώ σήμερα υπάρχουν και οι πολιτοφυλακές που σκοτώνουν τους σουνίτες την ώρα που ο στρατός βομβαρδίζει τις πόλεις μας. Ακόμη και αν καταθέσουμε τα όπλα μας, θα έρθουν οι πολιτοφυλακές και θα μας σκοτώσουν όλους».
Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ιρακινός στρατός παρέδωσε τις περιοχές που ανακατέλαβε στην αστυνομία, από την οποία σύντομα τις ξανακέρδισε το Ισλαμικό Κράτος. Αμερικανός αξιωματούχος παραδέχεται ότι πολλοί σουνίτες σεΐχηδες διστάζουν να εμπιστευθούν τη νέα κυβέρνηση. «Η προηγούμενη κυβέρνηση τους περιθωριοποίησε και τους είπε πολλά ψέματα. Θέλουν να αποτελέσουν μέρος της λύσης, αλλά θα πάρει αρκετό χρόνο».


Εδραίωση της εξουσίας

Το Ισλαμικό Κράτος αποπνέει μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Φωτογραφίες και βίντεο από τις πόλεις που ελέγχει, συμπεριλαμβανομένων της Φαλούτζα και της Μοσούλης, δείχνουν τους αξιωματούχους του να εγκαινιάζουν το νέο σχολικό έτος με ένα πουριτανικό ισλαμικό πρόγραμμα σπουδών, να ιδρύουν δικαστήρια που εφαρμόζουν τον νόμο της σαρία ή ακόμη και να περιπολούν στους δρόμους με φρεσκοβαμμένα περιπολικά που γράφουν «Ισλαμική Αστυνομία του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ».
Ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους εξέδωσε ανακοίνωση τη Δευτέρα στην οποία δίνει συγκεκριμένες συμβουλές σε τζιχαντιστές στην Τυνησία, στη Λιβύη, στην Υεμένη και στην Αίγυπτο. «Παγιδεύστε τους δρόμους με εκρηκτικά. Επιτεθείτε στις βάσεις τους. Εισβάλλετε στα σπίτια τους. Κόψτε τα κεφάλια τους» συμβουλεύει τους αιγύπτιους μαχητές. «Μετατρέψτε την καθημερινή ζωή τους σε τρόμο και φωτιά». Η ανακοίνωση ζητεί την εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες κάθε «άπιστου» του οποίου η χώρα συμμετέχει στη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, «ιδίως των μοχθηρών και βρώμικων Γάλλων». Και προειδοποιεί τις ξένες δυνάμεις για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις: «Θα πληρώσετε το τίμημα καθώς θα περπατάτε στους δρόμους σας, θα κοιτάτε δεξιά-αριστερά φοβούμενοι του μουσουλμάνους».
Σταθερό μέτωπο

Ο ιρακινός στρατός κατάφερε να καταλάβει λίγες στρατηγικές πόλεις με τη βοήθεια των αμερικανικών αεροπορικών επιθέσεων καθώς και σιιτικών πολιτοφυλακών και των κούρδων Πεσμέργκα. Σουνιτικές φυλές πολέμησαν στο πλευρό του στρατού μόνο σε μία περίπτωση: στις πόλεις Μπαρουάνα και Χαντίθα στο Δυτικό Ιράκ. «Αυτό δείχνει τι μπορούν να κάνουν και τι θέλουν να κάνουν» πρόσθεσε ο αμερικανός αξιωματούχος. Οι σιιτικές πολιτοφυλακές βοήθησαν στην ανακατάληψη των πόλεων Αμέρλι, Γιουσουφία και Αντάμ, ενώ οι κούρδοι μαχητές συνέβαλαν στην ανακατάληψη του φράγματος της Μοσούλης. Οι αμερικανικές επιδρομές έπαιξαν κρίσιμο ρόλο σε όλες αυτές τις περιπτώσεις.
Αλλά ακόμη και με τη βοήθεια της δυτικής αεροπορικής δύναμης, οι γραμμές της μάχης παραμένουν πάνω-κάτω αμετάβλητες. «Μοιάζει σαν να μην έχει κινηθεί κανένας» λέει ο Μάικλ Στίβενς από το παράρτημα του Royal United Services Institute (RUSI) στο Κατάρ. «Είναι σαν οι διάφορες πλευρές να έχουν σκάψει χαρακώματα».

HeliosPlus