Κάτοικοι της Ράκα στη Συρία εγκαταλείπουν την πόλη, μετά τα πλήγματα που δέχθηκαν θέσεις των τζιχαντιστών στην περιοχή, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Reuters την Τρίτη.

«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μαζική έξοδος από τη Ράκα. Ξεκίνησε τα ξημερώματα, μετά τις αεροπορικές επιδρομές. Ο κόσμος φεύγει προς την επαρχία» είπε κάτοικος της πόλης, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το πρακτορείο Reuters.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα στη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 70 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών στη βόρεια και ανατολική Συρία.

Νωρίτερα, ανακοίνωσε ότι 30 μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν σε επιδρομές δυτικά του Χαλεπιού, αλλά αργότερα ανέβασε τον αριθμό σε 50. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επιδρομές σκοτώθηκαν και οκτώ άμαχοι, ανάμεσά τους και τρία παιδιά.

Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, Ραμί Αμπντουραμάν αναφέρθηκε σε νεκρούς στη Ράκα, το Ντέιρ αλ-Ζορ και την Χασάκα στη βόρεια και ανατολική Συρία και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των τραυματιών αγγίζει τους 300.

Μιλώντας στο Associated Press, ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, Ραμί Αμπντουραμάν, είπε επλήγησαν σημεία ελέγχου στη Ράκα και σε περιοχές γύρω από αυτήν.

Νωρίτερα, πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον οκτώ νεκρούς αμάχους, ανάμεσά τους και παιδιά.

Οι αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων τζιχαντιστών σηματοδοτούν μία νέα φάση στον πόλεμο, εκτιμούν αναλυτές.

Εκρήξεις ακούστηκαν στο προπύργιο των τζιχαντιστών στη Ράκη στην ανατολική Συρία, καθώς και στην επαρχία Ιντλίμπ. Αεροπορικές επιδρομές σημειώθηκαν κοντά στο Ντέιρ Αλ Ζορ και στο Χαλέπι.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι λίγο περισσότεροι από 20 στόχοι επλήγησαν στη Συρία την πρώτη ημέρα των αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ, σε συνεργασία με το Μπαχρέιν, την Ιορδανία, την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, θα πραγματοποιήσει στις 17:20 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) διάγγελμα σχετικά με τη στρατηγική αντιμετώπισης των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, ο Ομπάμα μιλήσει πριν αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ και οι αραβικές χώρες θα πραγματοποιήσουν μια επίμονη αεροπορική εκστρατεία κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους, αλλά τονίζουν ότι ο ρυθμός των μελλοντικών επιθέσεων θα ποικίλει και θα εξαρτηθεί από την προσφορά των στόχων.