Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η οριοθέτηση αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων ανταρτών θα είναι δυνατή μόνο όταν υπάρξει κατάπαυση του πυρός σε όλες τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

«Ένα από τα βασικά σημεία [της συμφωνίας που υπογράφηκε το Σάββατο στο Μινσκ] αφορά την κατάπαυση του πυρός, και μόνο μετά από αυτό ακολουθούν τα άλλα σημεία» για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης και την απομάκρυνση των βαρέων όπλων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού ‘Αντριι Λισένκο.

«Εφόσον αυτό το πρώτο σημείο δεν πληρούται επί του παρόντος, δεν μπορούμε να συζητάμε για τα άλλα σημεία που ακολουθούν» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο.

Οι αντάρτες και η ουκρανική κυβέρνηση, την οποία εκπροσωπούσε ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα, υπέγραψαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου μνημόνιο εννέα σημείων με στόχο την αποκατάσταση της ειρήνης στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Η συμφωνία προβλέπει την ταυτόχρονη εφαρμογή διαφόρων διατάξεων, όπως η δημιουργία ουδέτερης ζώνης πλάτους 30 χιλιομέτρων εκατέρωθεν της γραμμής του μετώπου, η οποία ορίστηκε στις 19 Σεπτεμβρίου.

Το σχέδιο προβλέπει απόσυρση των όπλων διαμετρήματος άνω των 100 χιλιοστών σε ακτίνα 15 χλμ. από τη γραμμή του μετώπου και απαγόρευση της χρήσης τους στις κατοικημένες περιοχές.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του στρατιωτικού εκπροσώπου δείχνουν ότι ο στρατός δεν προτίθεται επί του παρόντος να τηρήσει το σχέδιο που υπογράφηκε στο Μινσκ.

Όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για το ακανθώδες θέμα του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο του στρατού και συχνά αποτελεί στόχο των αυτονομιστών ανταρτών, ο Λισένκο δήλωσε ότι πιθανώς χρειάζεται η «ταυτόχρονη» αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων και των αυτονομιστών.

Από την έναρξη ισχύος του μνημονίου του Μινσκ, τουλάχιστον δύο στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και οκτώ ακόμη έχουν τραυματιστεί σε μάχες με τους φιλορώσους αντάρτες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού. «Τις τελευταίες 24 ώρες χάσαμε δύο στρατιώτες, ενώ οκτώ τραυματίστηκαν» τόνισε ο Λισένκο.

Συνολικά 37 άμαχοι και στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στα βίαια επεισόδια μετά την υπογραφή στις 5 Σεπτεμβρίου, επίσης στο Μινσκ, του «πρωτοκόλλου εκεχειρίας». Αυτό το πρώτο στάδιο ενός ειρηνευτικού σχεδίου ολοκληρώθηκε με το μνημόνιο της 20ής Σεπτεμβρίου.