Η απελευθέρωση των 49 Τούρκων ομήρων, που είχαν απαχθεί από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, ήταν αποτέλεσμα διπλωματικής και πολιτικής διαπραγμάτευσης, ενώ δεν καταβλήθηκαν λύτρα στους τζιχαντιστές, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Η υλική διαπραγμάτευση είναι εντελώς εκτός συζήτησης. Πρόκειται για διπλωματική επιτυχία» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος λίγο πριν αποχωρήσει από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Οι Τούρκοι, ανάμεσά τους και διπλωμάτες, είχαν πιαστεί όμηροι στην προέλαση των τζιχαντιστών στη Μοσούλη τον Ιούνιο, όταν ο ISIS κατέλαβε και το τουρκικό προξενείο στην πόλη.

Πηγές που επικαλείται το Reuters ανέφεραν ότι οι όμηροι απελευθερώθηκαν στην πόλη Τελ Αμπγιάντ, στην συριακή πλευρά των συνόρων με την Τουρκία. Εκεί είχαν μεταφερθεί νωρίτερα από τη Ράκα, που αποτελεί προπύργιο των τζιχαντιστών.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι έχει συζητήσει κατά την περασμένη Σύνοδο του ΝΑΤΟ με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και με άλλους συμμάχους, το ενδεχόμενο δημιουργίας ουδέτερης ζώνης στα σύνορα με τη Συρία.