Με ανακούφιση υποδέχθηκαν οι αγορές το «όχι» των Σκωτσέζων στην ανεξαρτητοποίηση της χώρας τους από τη Μ. Βρετανία, σύμφωνα με άρθρο της Deutsche Welle. Η ισοτιμία της στερλίνας έναντι ευρώ και δολαρίου σημειώνει μικρή άνοδο.

«Οι Βρετανοί και οι επενδυτές απέφυγαν μια περίοδο αβεβαιότητας. Οι συζητήσεις για το νόμισμα, την κατανομή του χρέους και των πετρελαϊκών αποθεμάτων θα διαρκούσαν τουλάχιστον έξι μήνες», υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος.

Άνοδος της στερλίνας

Tο «όχι» βάζει τέλος «στην τεράστια οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα που θα συνεπαγόταν η διάλυση της ένωσης. Ο μεγάλος κίνδυνος για τη βρετανική οικονομική ανάπτυξη απετράπη», σχολιάζουν σε ανακοίνωσή τους οι αναλυτές της HSBC.

Σήμερα το πρωί, η στερλίνα σημείωσε άνοδο έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας για μερικές ώρες τα 1,64 δολάρια και τα 1,27 ευρώ. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 0,5% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Κέρδη αναμένονται και για τις βρετανικές μετοχές. Ήδη στα Blue Chips καταγράφεται αύξηση κατά 1,2%. Η μετοχή της Royal Bank of Scotland καταγράφει κέρδη 4,23% στις 372 στερλίνες ενώ της Lloyds ενισχύεται 2,49% στις 77,77 στερλίνες, ενώ ο Stoxx Europe 600 ενισχύεται κατά 0,84% στις 350,71 μονάδες.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Commerzbank Ούλριχ Λόιχτμαν, «η αγορά μπορεί να ασχοληθεί πάλι με τα οικονομικά θέματα του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο θα συνεχίσει να υφίσταται. Μειώνεται ο κίνδυνος εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ Οικονομικοί αναλυτές διακρίνουν στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας και άλλα σημαντικά μηνύματα.

«Ο κίνδυνος της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ μειώνεται» εκτιμά ο Γιοργκ Κρέμερ, προσθέτοντας ότι «εάν η Σκωτία είχε επιλέξει την έξοδο από το Ηνωμένο Βασίλειο, θα αυξάνονταν οι πιθανότητες εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ».

Με την «ανάγνωση» αυτή συμφωνεί μόνο εν μέρει ο Χόλγκερ Σμίντουνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank που διευκρινίζει: «Ο κίνδυνος της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ μειώνεται, ωστόσο παραμένει υψηλός. Το γεγονός ότι η Σκωτία κατάφερε να διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα, ενισχύει τις αξιώσεις άλλων περιφερειών της Ευρώπης να προχωρήσουν και αυτές σε ανάλογες επιλογές».