«Είμαστε η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα του κόσμου, είμαστε πυρηνική δύναμη, μια χώρα με τεράστιες φυσικές πήγες και αποθέματα», μια χώρα η οποία «δεν ανέχεται πολιτικούς εκβιασμούς», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ μιλώντας την Παρασκευή στο Διεθνές Φόρουμ Επενδύσεων 2014, στο Σότσι. Και προειδοποίησε τη Δύση ότι οι κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία προκάλεσαν εξελίξεις οι οποίες απειλούν ολόκληρο το ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας.

«Κατά βάση το όλο σύστημα ευρωπαϊκής ασφάλειας απειλείται σήμερα, όπως επίσης απειλούνται βασικές αξίες, η διεύρυνση της παγκοσμιοποίησης. Κατ’ ουσία, απειλείται αυτή καθ’ αυτή η έννοια της ειρηνικής ανάπτυξης», δήλωσε.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις και στα άλλα μέτρα που επέβαλαν στη Ρωσία η ΕΕ και οι ΗΠΑ ο κ. Μεντβέντεφ παρατήρησε: Οι χώρες της Δύσης φαίνεται να έχουν ξεχάσει ότι η Ρωσία είναι κράτος κυρίαρχο, ότι έχει το δικαίωμα να διαμορφώνει και να προωθεί τα εθνικά της συμφέροντα.

«Έχω την αίσθηση» δήλωσε, «ότι η Δύση έχει αγνοήσει εντελώς το ότι η Ρωσία έχει τα δικά της εθνικά συμφέροντα». Και σχολιάζοντας τις δυτικές κυρώσεις πρόσθεσε: «Η ιστορία διδάσκει ότι κάθε απόπειρα να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία με διάφορα πιεστικά μέτρα καταλήγει σε πλήρη αποτυχία».

Και τόνισε: «Δεν πρόκειται να ανεχθούμε πολιτικούς εκβιασμούς. Είμαστε η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα του κόσμου, είμαστε πυρηνική δύναμη, μια χώρα με 150 εκατ. κατοίκους, μια περιοχή με τεράστιες φυσικές πήγες και αποθέματα, μια απέραντη αγορά αγαθών, υπηρεσιών και επενδύσεων».

Οι εργασίες του Φόρουμ 2014, οι οποίες άρχισαν την Πέμπτη και τερματίζονται την Κυριακή, συγκέντρωσαν εκπροσώπους μεγάλων ρωσικών και διεθνών επιχειρήσεων, κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη, πανεπιστημιακούς κ.α., οι οποίοι συζητούν θέματα «ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και προοπτικές επενδύσεων» στη Ρωσία.

Η Δύση, δήλωσε ο ρώσος πρωθυπουργός «κάνει σαν να μην υπάρχει Ρωσία στον παγκόσμιο χάρτη» και τόνισε ότι οι αντιρωσικές κυρώσεις υπονομεύουν τα θεμέλια της κανονικής λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας. Ο κ. Μεντβέντεφ προειδοποίησε: «Ένα πράγμα είναι σίγουρο–η σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού και του εμπορικού συστήματος καταρρέει», αλλά πρόσθεσε: «Φυσικά, είναι δυνατόν ακόμη να ανακοπεί αυτή».

Ο ρώσος πρωθυπουργός τόνισε με τον πιο έντονο τρόπο ότι οποιεσδήποτε νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας , οποιοδήποτε πρόσχημα για να επιβληθούν θα έχουν την άμεση αντίδραση της Ρωσίας. Και πρόσθεσε: «Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποια επίδραση θα έχουν μακροπρόθεσμα στηνπαγκόσμια οικονομία οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, της έκτης στον κόσμο οικονομίας». Τόνισε παράλληλα, ότι η επιβολή των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία της επιτρέπει να εισάγει περιοριστικά μέτρα «και η Ρωσία δεν πρόκειται να διστάσει». Οι κυρώσεις, δήλωσε ο κ. Μεντβεντεφ, «είναι ευκαιρία για τις ρωσικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, αποτελούν ως ένα βαθμό έναν υποχρεωτικό προστατευτισμό εκ μέρους μας, κάτι αδιανόητο σε διαφορετικές καταστάσεις».

Ο πρωθυπουργός αφήνει την πόρτα ανοικτή στους δυτικούς «αν αυτοί θα ήθελαν να διαπραγματευθούν» και χαρακτήρισε «εντελώς εσφαλμένους» τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία έχει κλειστή οικονομία. «Θα ήθελα ιδιαίτερα να υπογραμμίσω ότι οι (οικονομικές) προτεραιότητες μας παραμένουν αμετάβλητες. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε την πορεία μας και παραμένουμε στις αρχές της μακροοικονομικής πολιτικής». Παρατήρησε επίσης ότι η απόφαση της Ρωσίας να δώσει προσοχή στις χώρες της Ασίας-Ειρηνικού ωκεανού δεν αποτελούν «εκδίκηση εναντίον της Ευρώπης», όπως υποστηρίζουνορισμένοι στη Δύση, αλλά είναι αποτέλεσμα μελέτης της τρέχουσας πορείας του εμπορίου και της οικονομίας.