από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Η Ευρώπη του 2014 θυμίζει εκείνη του 1937

Η οικονομική κρίση, η στασιμότητα, η διάψευση των προσδοκιών
Η Ευρώπη του 2014 θυμίζει εκείνη του 1937
Στην ουρά έξω από γραφείο ανεύρεσης εργασίας στη Μαδρίτη
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η ύφεση που ακολούθησε το Κραχ του 1929 επιδεινώθηκε εντυπωσιακά οκτώ χρόνια αργότερα και η ανάκαμψη ήρθε με την τεράστια οικονομική ώθηση που έδωσε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, μια σύγκρουση που κόστισε πάνω από 60 εκατομμύρια ζωές. Και όταν επιτέλους ήρθε η ανάκαμψη, ολόκληρες περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας είχαν γίνει ερείπια.

Η σημερινή παγκόσμια κατάσταση δεν είναι τόσο τρομερή, αλλά υπάρχουν κάποιες ομοιότητες, ιδιαίτερα με το 1937. Τώρα, όπως και τότε, οι άνθρωποι έχουν απογοητευθεί επί μεγάλο χρονικό διάστημα και πολλοί είναι απελπισμένοι. Είναι όλο και πιο φοβισμένοι για το μακροπρόθεσμο οικονομικό μέλλον τους. Και οι φόβοι αυτοί μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες.

Για παράδειγμα, ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης του 2008 στις οικονομίες της Ρωσίας και της Ουκρανίας μπορεί τελικά να συνέβαλε στον πρόσφατο πόλεμο εκεί. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και οι δύο χώρες γνώρισαν θεαματική ανάπτυξη το διάστημα 2002-2007: μέσα σε αυτά τα χρόνια το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 52% στην Ουκρανία και κατά 46% στη Ρωσία.

Αυτά ανήκουν στο παρελθόν: η πραγματική αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν μόλις 0,2% τον τελευταίο χρόνο στην Ουκρανία και μόνο 1,3% στη Ρωσία. Η κοινωνική δυσαρέσκεια που ανακύπτει από τέτοια απογοήτευση μπορεί να μας βοηθήσει να εξηγήσουμε την οργή των ουκρανών αυτονομιστών, τη δυσαρέσκεια των Ρώσων, αλλά και την απόφαση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να προσαρτήσει την Κριμαία και να υποστηρίξει τους αυτονομιστές.

Το «νέο φυσιολογικό» και το ψαλίδισμα των ελπίδων

Υπάρχει μια ονομασία για την απελπισία και τη δυσαρέσκεια που παρατηρούμε - όχι μόνο στη Ρωσία και στην Ουκρανία - από τότε που ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση. Είναι το «νέο φυσιολογικό» - και αναφέρεται στις μακροπρόθεσμα μειωμένες προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη.

Η απελπισία μετά το 1937 οδήγησε στην εμφάνιση παρόμοιων νέων όρων και τότε. Ενα παράδειγμα είναι η «κοσμική στασιμότητα», που αναφέρεται στη μακροπρόθεσμη οικονομική δυσπραγία.

Η λέξη κοσμική (secular στα αγγλικά) προέρχεται από τη λατινική saeculum, που σημαίνει μια γενιά ή έναν αιώνα. Η λέξη στασιμότητα υποδηλώνει έναν βάλτο, ένα τέλμα όπου αναπτύσσονται μεγάλοι κίνδυνοι. Στα τέλη της δεκαετίας του 1930 ο κόσμος ανησυχούσε επίσης για τη δυσαρέσκεια στην Ευρώπη, η οποία είχε ήδη τροφοδοτήσει την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ και του Μπενίτο Μουσολίνι.

Ο άλλος όρος που εμφανίστηκε ξαφνικά γύρω στο 1937 ήταν ο «υποκαταναλωτισμός» - η θεωρία ότι φοβισμένοι άνθρωποι θέλουν να κάνουν μεγάλες οικονομίες εν όψει των δύσκολων καιρών που έρχονται.

Επιπλέον, το ποσό της εξοικονόμησης υπερβαίνει τις διαθέσιμες επενδυτικές ευκαιρίες. Ως αποτέλεσμα, η οικονομία επιβραδύνεται και άλλο, επειδή δεν ξεκινούν νέες επιχειρήσεις, δεν κατασκευάζονται ούτε πωλούνται νέα ακίνητα και ούτω καθεξής.

Η «κοσμική στασιμότητα» και ο «υποκαταναλωτισμός» είναι όροι που προδίδουν μια υποκείμενη απαισιοδοξία, η οποία, με την αποθάρρυνση των δαπανών, ενισχύει όχι μόνο μια αδύναμη οικονομία, αλλά επίσης δημιουργεί θυμό, μισαλλοδοξία και μια δυναμική για βία.

Κυρώσεις στη Ρωσία ίσον ύφεση στην Ευρώπη

Στο magnum opus του «Οι ηθικές συνέπειες της οικονομικής ανάπτυξης» ο Μπέντζαμιν Μ. Φρίντμαν έδωσε πολλά παραδείγματα όπου η μείωση της οικονομικής ανάπτυξης οδηγεί - με μεταβλητές και μερικές φορές μεγάλες καθυστερήσεις - στη μισαλλοδοξία, στον επιθετικό εθνικισμό και στον πόλεμο. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η αξία της ανόδου του βιοτικού επιπέδου δεν έγκειται μόνο στις συγκεκριμένες βελτιώσεις που φέρνει στη ζωή των ατόμων, αλλά στο πώς διαμορφώνει τον κοινωνικό, πολιτικό και εν τέλει τον ηθικό χαρακτήρα ενός λαού».

Το μειονέκτημα των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τη στάση της στην Ανατολική Ουκρανία είναι ότι μπορεί να παράγει μια ύφεση σε όλη την Ευρώπη - και πέρα από αυτήν. Αυτό θα δημιουργήσει δυστυχισμένους Ρώσους, δυστυχισμένους Ουκρανούς και δυστυχισμένους Ευρωπαίους. Και θα μειώσει την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή τους για τους ειρηνικούς δημοκρατικούς θεσμούς.

Ο Ρόμπερτ Τζ. Σίλερ τιμήθηκε με το Νομπέλ Οικονομίας το 2013 και είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Γέιλ στις ΗΠΑ.HeliosPlus
Κόσμος περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (11)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ο καπιταλισμός έφτασε το 2008 στο ιστορικο τέλος! | 19/09/2014 22:15
  όσο και να πασχίζουν οι διάφοροι λακέδες τεχνοκράτες, φαύλοι πολιτικοί και πάσης φύσεως δήθεν διανοούμενοι και αμπελοφιλόσοφοι να τον νεκραναστήσουν, καλλιεργόντας τον φόβο και τον τρόμο για το άγνωστο και το καινούργιο, όσο και να κατεβάνουν κενές νοήματος σημαίες ευκαιρίας, οι προσπάθειες τους θα πέσουν στο κενό και θα ματαιωθούν από τις εξελίξεις και τις εκρήξεις των κοινωνικών ομάδων και των λαών!!οι λαοί βαδίζουν ήδη στις ράγες για τις σκληρές ένοπλες συγκρούσεις και τις επαναστάσεις και η μόνη ελπίδα που απέμεινε είναι πως από τις στάχτες αυτού του κόσμου σίγουρα θα γεννηθεί κάτι καλύτερο από σαπισμένο κόσμο της οικονομικής εκμετάλλευσης και της πολιτικής καταπίεσης των μάνατζερ!!!!!!!
  ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ
  απάντηση03
   
   
  Αν θελουμε | 19/09/2014 21:39
  για ναμαστε ειλικρινεις... Και το πιο ωραιο ειναι οτι η "καταναλωση" συμβαινει για να καλυψει μερικες "τρυπες" που καθολου δεν ειναι πρωτευουσας σημασιας για τον συγχρονο ανθρωπο... η φρενιτιδα της καταναλωσης στις ΗΠΑ ηταν αρρηκτα δεμενη με το "Αμερικανικο ονειρο" την εποχη μετα τον Δευτερο Παγκοσμιο πολεμο , οπως και την εποχη που ψηφιστηκε το Συνταγμα των Ηνωμενων Πολιτειων , που το αναφερει και ξεκαθαρα... ειναι "το δικαιωμα στην Ευτυχια"που προκαλει τις προσπαθειες του ανθρωπου , ολα τα αλλα ειναι αυταπατες.. μονο για αυτο παλευουμε... Ελευθερια και Ευτυχια.. αλλα το ξεχναμε στην πορεια και μας το υποκαθιστουν εντεχνως με την καταναλωτικη ευτυχια.
  ναμαστε ειλικρινεις...
  απάντηση40
   
   
   
  το να | 19/09/2014 14:05
  παραλληλιζεις τη περιοδο του β παγκοσμιου με τη σημερινη ειναι τουλαχιστον γελοιο και δειχνει ανθρωπο ο οποιος ειτε εχει ψυχολογικα προβληματα ειτε εχει καποιο σκοπο συγκεκριμενο και μια βλεψη, δεν εξηγητε αλλιως να γραφονται τετοιες γελοιοτητες,πραγματικη πεινα και πολεμο κανεις δεν εχει ζησει στην ευρωπη της εποχης μας.οποτε αρκετα πια με τους καραγκιοζηδες
  .
  απάντηση1242
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  αυτό που μένει να δούμε... | 19/09/2014 13:17
  είναι το κατά πόσο το 2016 θα ξεκινήσει αυτό που ξεκίνησε το 1939...
  έτσι μου 'ρχεται να εισβάλω στη Πολωνία...
  απάντηση213
   
   
   
  Μόνο πείνα από 'δω και πέρα... | 19/09/2014 12:07
  Το ερώτημα που τίθεται και είναι το μόνο είναι ή αναπαραγωγή του καπιταλιστικού οικονομικού μοντέλου που κάνει τις ζωές μας ρημαδιό ή το άλμα της κοινωνίας μπροστά με τον Σοσιαλισμό-Κομμουνισμό. Εάν δείτε ανάπτυξη ποτέ ξανά, μέσα στον καπιταλισμό που να σας φτάσει το επίπεδο ζωής σε αυτό ενός μη σκλάβου σημερινού, εγώ θα γίνω βασιλόφρων που είναι και της μόδας αυτές τις μέρες. Πανηγυρίζετε αν βρείτε δουλειά με 540 μεικτά π' ανάθεμά σας και συνεχίζετε να ψάχνετε λύσεις από αυτούς που δίνουν τον πλούτο που εσείς ξεσκίζεστε για να παραχθεί, στα δεκάωρα και δωδεκάωρα που σας πίνουν το αίμα, στα αφεντικά σας και τον πάνε στην Ελβετία και μετά αναρρωτιέστε τι έγινε! ΚΚΕ ή βαρβαρότητα. Αυτό έγινε.
  ...έχει ο καπιταλισμός.-
  απάντηση2836
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Το ερωτημα που τιθεται ειναι: | 19/09/2014 09:31
  Ευρωπαικη κοινοτητα ή αυτοκρατορια????? Διαλεξτε ... Διαβαστε το: http://www.leap2020.eu/GEAB-N-87-is-available-Europe-2020-Community-or-empire_a16860.html
  AZ
  απάντηση97