Γαλλίδα που προσέφερε τις υπηρεσίες της με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF) στη Λιβερία προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα και επαναπατρίζεται κάτω από ύψιστα μέτρα ασφαλείας.

Ο πρόεδρος των MSF Μεγκό Τερζιάν δήλωσε πως εκτιμάται ότι η κατάσταση της υγείας της Γαλλίδας είναι σταθερή και αναμένεται να έχει επιστρέψει στο Παρίσι εντός της ημέρας.

Πρόκειται για τον πρώτο Δυτικό εργαζόμενο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που προσβάλλεται από τον θανατηφόρο ιό, «αν και δυστυχώς έχουν προσβληθεί αρκετοί Αφρικανοί συνάδελφοι», δήλωσε ο Μεγκό Τερζιάν.

Ο πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για την περίπτωση της Γαλλίδας πέραν του ότι κρατήθηκε στην απομόνωση από την Τρίτη όταν παρουσίασε συμπτώματα του ιού, αναφέρει το BBC.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την ίδια στιγμή πως τουλάχιστον 2.622 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη χειρότερη επιδημία του ιού Έμπολα στην Ιστορία, σε σύνολο 5.335 κρουσμάτων μέχρι στιγμής στη Δυτική Αφρική.

Αναφερόμενος στον νέο απολογισμό της επιδημίας που πλήττει τη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία και έχει επεκταθεί στη Νιγηρία και τη Σενεγάλη, ο ΠΟΥ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνεται ο ρυθμός εξάπλωσής της ασθένειας.

«Η ανοδική πορεία της επιδημίας συνεχίζεται στις τρεις χώρες όπου υπάρχει ευρεία και έντονη εξάπλωση -τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε» σημειώνει ο ΠΟΥ/

Και προσθέτει ότι η αύξηση των κρουσμάτων του ιού Έμπολα στη Λιβερία οφείλεται στα πολλά κρούσματα που έχουν καταγραφεί στην πρωτεύουσα της χώρας Μονρόβια.