Ο ιταλικός στρατός αποφάσισε να αρχίσει την παραγωγή κάνναβης, σε συμφωνία με το υπουργείο Υγείας, ώστε να παράγονται εγχώρια φάρμακα για τη θεραπεία του πόνου λιγότερο ακριβά από τα εισαγόμενα.

Σχετική συμφωνία υπεγράφη την Πέμπτη στη Ρώμη ενώπιον των δημοσιογράφων ανάμεσα στην υπουργό Υγείας Μπεατρίτσε Λορεντσίν και την υπουργό Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι.

«Πρόκειται για παραγωγή φαρμάκων για εξαιρετικά σοβαρές παθήσεις, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας ή για τη θεραπεία του πόνου» δήλωσε η Λορεντσίν.

«Δεν πρέπει να του αποδίδεται οποιαδήποτε ιδεολογική ή πολιτισμική αξία, πρόκειται για ένα εγχείρημα αποκλειστικά προς το συμφέρον των ασθενών» υπογράμμισε η υπουργός.

Η καλλιέργεια και η επεξεργασία της κάνναβης θα γίνεται μέσα στον περίβολο ενός ειδικού στρατοπέδου στη Φλωρεντία με την ονομασία «Στρατιωτικό Χημικό και Φαρμακευτικό Ίδρυμα», το οποίο είναι στην πραγματικότητα μια μικρή φαρμακευτική βιομηχανία που ήταν ως τώρα αφιερωμένη στις ανάγκες του στρατού, αλλά η οποία θα παράγει πλέον και για πολιτική χρήση.

«Οι δυνατότητες του ιταλικού στρατιωτικού κόσμου είναι συχνά παραγνωρισμένες ή υποτιμημένες. Στη Φλωρεντία έχουμε ό,τι χρειάζεται για να αρχίσουμε την παραγωγή» υπογράμμισε η υπουργός Πινότι.

Αυτό το στρατιωτικό ίδρυμα πρόκειται να παράγει περίπου 80 ως 100 κιλά ενεργού συστατικού κατ’ έτος, δηλαδή ποσότητα που καλύπτει τις ανάγκες της Ιταλίας, και στη συνέχεια θα παραδίδει το συστατικό στα τοπικά και τα νοσοκομειακά φαρμακεία που θα μπορούν να παρασκευάζουν συγκεκριμένα φάρμακα.

«Ένα γραμμάριο ενεργού συστατικού κοστίζει 15 ευρώ όταν το εισάγουμε και είμαστε πεπεισμένοι πως η τιμή των φαρμάκων που θα παράγουμε εγχώριος θα είναι σαφώς κατώτερη από το ήμισυ του κόστους που βαρύνει αυτή τη στιγμή την κοινωνική ασφάλιση» πρόσθεσε η Λορεντσίν.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει παρά ένα και μόνο φάρμακο με βάση την κάνναβη, το οποίο διατίθεται στην Ιταλία για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, ενώ όλα τα άλλα πρέπει να εισάγονται από το εξωτερικό βάσει μακροχρόνιων και δαπανηρών διαδικασιών, διευκρινίζεται στη συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα στα δύο υπουργεία.

Μια ομάδα εργασίας θα αναλάβει να καθορίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες τις συγκεκριμένες μεθόδους παραγωγής και ελέγχου και η πρώτη σοδειά ενεργού συστατικού κάνναβης παραγωγής του ιταλικού στρατού, πρόκειται να διατεθεί στην αγορά το 2015, ανέφερε η υπουργός Υγείας.