Μια διαφορετική τακτική υιοθέτησε η κυβέρνηση της Βορείου Κορέας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες (των ΗΠΑ και του ΟΗΕ) για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: δημοσίευσε τη δική της έκθεση (συνολικά 53.558 λέξεις) καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι όλα βαίνουν καλώς.

Όπως αναφέρει η Washington Post η μακροσκελέστατη έκθεση ξεκινά παρουσιάζοντας τη γεωγραφία και την ιστορία της χώρας και μιλά για την εξέλιξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μεταξύ των βασικών δικαιωμάτων είναι: του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, της ανεξιθρησκίας, της ελεύθερης διακίνησης, του απαραβίαστου της ιδιωτικής κατοικίας και αλληλογραφίας, της προστασίας του γάμου και της οικογένειας.

Τα κοινωνικά-οικονομικά δικαιώματα είναι το δικαίωμα στην εργασία, στην ανάπαυση, στην δωρεάν φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, στην παιδεία.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι οι βορειοκορεάτες απολαμβάνουν «αληθινά ανθρώπινα δικαιώματα», και ασκείται δριμύτατη κριτική στις ΗΠΑ, τον ΟΗΕ, την Ιαπωνία, την Νότιο Κορέα και την ΕΕ για τις δικές τους αναφορές.

«Οι βορειοκορεάτες είναι πολύ περήφανοι, γιατί έχουν το πιο προηγμένο σύστημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αναφέρεται, μεταξύ άλλων.