Δεν πρόκειται για δυστύχημα, αλλά για μαζική ανθρωποκτονία, ο εφιάλτης που εκτυλίχθηκε στα ανοιχτά της Μάλτας με θύματα 500 μετανάστες, ανάμεσά τους 100 παιδιά, που πλήρωσαν με τη ζωή τους το παράτολμο ταξίδι από την Αίγυπτο στην Ιταλία. Οι ίδιοι οι διακινητές βύθισαν το πλοιάριο των προσφύγων και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μόλις δέκα επιζώντων «γελούσαν» καθώς οι μετανάστες πνίγονταν στα νερά της Μεσογείου.

«Αφότου χτύπησαν το σκάφος μας περίμεναν να δουν ότι βυθίστηκε πλήρως πριν φύγουν. Γελούσαν»
δήλωσε ένας εκ των επιζώντων στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM).

«Αυτά δεν είναι δυστυχήματα, αλλά δολοφονίες. Θα ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας να καταπολεμήσουμε τη διακίνηση ανθρώπων»
δήλωσε ο εκπρόσωπος της κοινοτικής επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ.

«Η τελευταία τραγωδία καταδεικνύει ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται θα γίνουμε μάρτυρες σε τέτοιου είδους προβλήματα από τη στιγμή που οι ανηλεείς διακινητές, που είναι οι πραγματικοί εγκληματίες, είναι ελεύθεροι να δρουν» ανέφερε ο Μισέλ Τσερκόνε.

Η Σεσίλια Μάλστρομ ανέφερε ότι η Κομισιόν «ήδη εργάζεται επί ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για να αντιμετωπίσει το παράνομη διακίνηση μεταναστών», όμως επέμεινε ότι ότι τα κράτη-μέλη «πρέπει να είναι πρόθυμα να δημιουργήσουν περισσότερες νόμιμες οδούς προς την Ευρώπη, όπως να δέχονται περισσότερους πρόσφυγες».

Στα ανοιχτά της Μάλτας μόλις δέκα άνθρωποι επέζησαν. Δύο Παλαιστίνιοι οδηγήθηκαν στην Ιταλία, δύο στη Μάλτα και άλλοι έξι, περιλαμβανομένου ενός κοριτσιού δύο ετών από τη Συρία, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Κρήτης. Η κατάσταση της υγείας του παιδιού παραμένει κρίσιμη.

Οι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα, ηλικίας 27 και 33 ετών, δήλωσαν στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ότι το σκάφος βύθισαν εσκεμμένα οι διακινητές αφότου οι μετανάστες αρνήθηκαν να επιβιβαστούν σε άλλο, μικρότερο και λιγότερο αξιόπιστο πλοιάριο. Τα λεγόμενά τους επιβεβαίωσαν οι επιζώντες στην Κρήτη.

«Ξέσπασε βίαιος καβγάς. Οι δέκα διακινητές, που φέρεται να είναι Παλαιστίνιοι και Αιγύπτιοι, άρχιζαν να φωνάζουν»
αναφέρει ο ΙΟΜ επικαλούμενος τις μαρτυρίες από την Ελλάδα.

Οργισμένοι οι διακινητές εμβόλισαν το πλοιάριο που άρχισε να βυθίζεται αμέσως και παρέμειναν στο σημείο μέχρι να είναι βέβαιοι ότι το σκάφος των μεταναστών έχει βυθιστεί πλήρως. Όσους είχαν καταφέρει να πηδήξουν στην ασφάλεια του μικρότερου σκάφος τους πέταξαν στη θάλασσα.

Η ελληνική ακτοφυλακή ανέφερε ότι οι γονείς του μικρού κοριτσιού την έδωσαν μέσα στο νερό σε μία 19χρονη γυναίκα από τη Συρία, η οποία φορούσε σωσίβιο, ενώ εκείνοι συνέχισαν να ψάχνουν για το δεύτερο παιδί τους. Η μικρή και η 19χρονη επέζησαν. Οι γονείς όχι.

Ο ΙΟΜ ανέφερε ότι οι Παλαιστίνιοι διασώθηκαν την περασμένη Πέμπτη, ενώ οι υπόλοιποι δεν περισυνελέγησαν πριν την Παρασκευή, έχοντας μείνει δύο ημέρες στο νερό.

«Ο αυξανόμενος απολογισμός είναι στίγμα στην υπόληψη της ΕΕ και των κρατών-μελών της που πρέπει επειγόντως να ενεργήσουν από κοινού, τώρα, για να διασφαλίσουν ότι δεν θα χάσουν τη ζωή τους άλλοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά»
δήλωσε ο Τζον Νταλχούιζεν, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας αρμόδιος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

«Με εκατοντάδες χιλιάδες να διαφεύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, η προτεραιότητα πρέπει να είναι να σώσουμε ζωές αντί να δημιουργήσουμε ένα απαραβίαστο φρούριο» υπογράμμισε.

Οι Σύροι, Παλαιστίνιοι, Αιγύπτιοι και Σουδανοί μετανάστες είχαν αναχωρήσει από την Νταμιέτα της Αιγύπτου στις 6 Σεπτεμβρίου. Μετανάστες που είχαν φτάσει με τέσσερα λεωφορεία ανέβηκαν στο πλοίο μήκους 15 έως 18 μέτρων. Τριακόσιοι άνθρωποι στοιβάχτηκαν κάτω από το κατάστρωμα και 200 επάνω, ανάμεσά τους έως και 100 παιδιά, ανέφερε ο ΙΟΜ με βάση τις μαρτυρίες των επιζώντων.

«Οι 300 άνθρωποι που βρίσκονταν στο κάτω κατάστρωμα παγιδεύτηκαν και πνίγηκαν αμέσως. Οι επιζώντες λένε ότι παρακολουθούσαν καθώς οι μετανάστες που τους έριξαν στο νερό αγκιστρώνονταν ο ένας επάνω στον άλλον προσπαθώντας να μείνουν ζωντανοί»

Οι δύο Παλαιστίνιοι, οι οποίοι ζήτησαν άσυλο στην Ιταλία, δήλωσαν ότι είχαν πληρώσει σε ένα «ταξιδιωτικό γραφείο» στη Γάζα 1.544 ευρώ ο καθένας, με τα χρήματα να προέρχονται από επιδόματα που είχαν λάβει για να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους.

Αν και η ΕΕ δηλώνει ότι θέλει να κυνηγήσει τους διακινητές, ο Μισέλ Τσερκόνε επισήμανε πως οι επιχειρησιακές βάσεις τους βρίσκονται εκτός της επικράτειας των ευρωπαϊκών χωρών, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό τους.

Ο ίδιος κάλεσε σε ευρύτερη συνεργασία με χώρες της Βόρειας Αφρικής στη μάχη κατά των διακινητών, όμως αναγνώρισε πως με χώρες σαν τη Λιβύη να είναι βυθισμένες σε αναταραχή και πολιτικό χάος, η αποστολή δεν είναι εύκολη, καταλήγει στο σχετικό άρθρο του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).