Η αντιμετώπιση της «πρωτοφανούς» επιδημίας Έμπολα στη Δυτική Αφρική θα απαιτήσει χρηματοδότηση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, ποσό δέκα φορές μεγαλύτερο σε σχέση με την εκτίμηση του περασμένου μήνα, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)

«Δεδομένης της εξάπλωσης της επιδημίας, η κινητοποίησή μας πρέπει να είναι πρωτοφανής, πραγματικά τεράστια»
δήλωσε ο Ντέιβιντ Ναμπάρο, συντονιστής των προσπαθειών κατά του Έμπολα στην υπηρεσία Υγείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Πριν από ένα μήνα ζητήσαμε 100 εκατομμύρια και τώρα ζητάμε ένα δισεκατομμύριο, οπότε το αίτημά μας δεκαπλασιάστηκε σε διάστημα ενός μήνα» είπε από τα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη.

Από τους 4.985 ανθρώπους που έχουν επιβεβαιωμένα προσβληθεί από Έμπολα, περισσότεροι από οι μισοί, συνολικά 2.461 άτομα, έχουν υποκύψει στον αιμορραγικό πυρετό.

Η επιδημία ξέσπασε πέρυσι το φθινόπωρο στη Γουιάνα και αργότερα επεκτάθηκε στη γειτονική Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία. Κρούσματα έχουν αναφερθεί και στη Νιγηρία και τη Σενεγάλη, ωστόσο οι Αρχές φαίνεται ότι κατάφεραν να εμποδίσουν τη μετάδοση του ιού.

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν την Τρίτη την αποστολή 3.000 στρατιωτών στη Λιβερία, όπου η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη. Η αμερικανική δύναμη πιθανότατα θα βοηθήσει στη δημιουργία κέντρων θεραπείας και την εκπαίδευση του προσωπικού.