Η ομάδα ερευνητών του ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία καλεί τις διεθνείς δυνάμεις που ετοιμάζονται να αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο του πολέμου, να λάβουν μέτρα για την προστασία των αμάχων και να χρησιμοποιήσουν μέσα ανάλογα προς τις απειλές που επιδιώκουν να εξουδετερώσουν.

Ο αμερικανικός στρατός έπληξε στόχο του Ισλαμικού Κράτους νοτιοδυτικά της Βαγδάτης, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, καθώς διευρύνεται η εκστρατεία της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα εναντίον των τζιχαντιστών, οι οποίοι έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις του Ιράκ.

«Καθώς η [ανάληψη] στρατιωτικής δράσης εναντίον θέσεων του ISIS μοιάζει όλο και περισσότερο πιθανή, υπενθυμίζουμε ότι όλα τα μέρη οφείλουν να τηρούν το δίκαιο του πολέμου και πιο συγκεκριμένα τις αρχές της διάκρισης και της αναλογικότητας.

»Πρέπει να καταβληθούν σοβαρές προσπάθειες για να προστατευθούν οι ζωές των αμάχων», επισήμανε ο Πάουλο Πινιέιρο, πρόεδρος της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ, σε ανακοίνωσή του προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.