«Πώς ζουν οι Έλληνες τέσσερα χρόνια μετά την χρεοκοπία» επιγράφεται ανάλυση της γερμανικής εφημερίδας Rheinische Post για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθημερινά ο ελληνικός πληθυσμός: «Δημοσιονομικό έλλειμμα, υψηλά επιτόκια, βιωσιμότητα χρέους: Πίσω από τους τεχνικούς όρους κρύβεται μια τραγωδία. Διότι οι Έλληνες υποφέρουν όσο ποτέ άλλοτε από τις επιπτώσεις της κρίσης», διαβάζουμε στον υπότιτλο.

Στο άρθρο επισημαίνεται: «Το καλοκαίρι του 2014 η Ελλάδα μοιάζει να είναι και πάλι μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Οι ταβέρνες γεμάτες, τα φέρι μπόουτ για τα νησιά υπερπλήρη. Η χώρα δείχνει να βρίσκει και πάλι την ισορροπία της. Οι περισσότεροι κάνουν αυτό που έκαναν πάντα μετά από μια κρίση: τα φέρνουν βόλτα όπως όπως.

Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Δεν περνούν μερικά λεπτά και οι άνθρωποι μιλούν για τα σημάδια που άφησαν πίσω τους η αυστηρή λιτότητα, οι περικοπές μισθών και οι μειώσεις συντάξεων. Οι αυτοκτονίες έχουν διπλασιαστεί, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25% και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα συχνά ακόμα περισσότερο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ωστόσο η απουσία προοπτικής.

Μια μικρή αχτίδα ελπίδας είναι τα πρόσφατα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας. Ακόμα και η μικρότερη ύφεση θεωρείται επιτυχία. Την ίδια στιγμή 19 εκ. τουρίστες επισκέπτονται φέτος την Ελλάδα. Όμως ο τουρισμός δεν αρκεί για να επιβιώσει οικονομικά η χώρα. Ακόμα και αν αυξηθεί η παραγωγή ημικατεργασμένων και πετροχημικών προϊόντων ή γενόσημων ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι βασανιστικά μακρύς», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.