Η χρυσή Ολυμπιονίκης της ρυθμικής γυμναστικής Αλίνα Καμπάεβα, γνωστή για την ερωτική της σχέση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σύμφωνα με τις φήμες που έχει αντικρούσει το Κρεμλίνο, «δέχτηκε» να αναλάβει τη διεύθυνση του τεράστιου ρωσικού ομίλου φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης National Media Group (NMG), όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της μιντιακής αυτοκρατορίας.

Βουλευτής του κόμματος του Κρεμλίνου «Ενωμένη Ρωσία», η 31 ετών Αλίνα Καμπάεβα διηύθυνε από το 2008 το συμβούλιο εποπτείας του NMG, το οποίο ιδρύθηκε το 2008 από τον Γιούρι Κοβαλτσόφ, άνθρωπο του στενού περιβάλλοντος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η αυτοκρατορία των φιλοκυβερνητικών ρωσικών μέσων ενημέρωσης περιλαμβάνει τα δίκτυα REN-TV και Piaty Kanal, τις εφημερίδες Izvestia και Tvoi Den, τον ραδιοφωνικό σταθμό Rousskaia Sloujba Novostei και ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του Pervy Kanal και του στούντιο Art Pictures, το οποίο διευθύνεται από τον σκηνοθέτη Φίοντορ Μπονταρτσούκ.

Ο Γιούρι Κοβαλτσόφ, ο οποίος έχει και την προεδρία της τράπεζας Rossiya, αποτελεί στόχο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά της Ρωσίας για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση και την προσάρτηση της Κριμαίας.

Η προσωπική ζωή του προέδου της Ρωσίας υπήρξε ανέκαθεν ταμπού για τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Η μόνη εφημερίδα που το παραβίασε ήταν η Moskovski Korrespondent, το 2008, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Πούτιν πήρε κρυφά διαζύγιο για να παντρευτεί την Αλίνα Καμπάεβα. Στη συνέχεια, ανακοίνωσε την διακοπή της κυκλοφορίας της…

Ο ίδιος ο Πούτιν είχε τότε διαψεύσει δημόσια τις φήμες, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει «στοιχείο αλήθειας» σε αυτές τις πληροφορίες.

Τον Απρίλιο 2013, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε το διαζύγιό του με την σύζυγό του Λιουντμίλα έπειτα από 30ετή έγγαμο βίο.