Τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση επικύρωσαν ταυτόχρονα τη Δευτέρα το Κοινοβούλιο στο Κίεβο και οι ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο. «Καμία χώρα δεν έχει πληρώσει τόσο υψηλό τίμημα για να γίνει ευρωπαϊκή» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο. Η ουκρανική Βουλή επικύρωσε ταυτόχρονα τα νομοσχέδιο για την παραχώρηση «ειδικού καθεστώτος» στις ανατολικές επαρχίες και τη χορήγηση αμνηστίας στους αυτονομιστές.

Την ίδια ώρα, οι συγκρούσεις με τους φιλορώσους στα ανατολικά της Ουκρανίας συνεχίζονται παρά τη συμφωνία εκεχειρίας.

Η διαδικασία στην Ουκρανική Βουλή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η ουκρανική Βουλή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο θα ξεκινήσουν το μεσημέρι της Τρίτης ταυτόχρονα τη διαδικασία των ψηφοφοριών για την κύρωση της συμφωνίας.

Ωστόσο, το σκέλος της των ελεύθερων συναλλαγών -ο λεγόμενος χώρος DCFTA (Περιοχή Ελεύθερου Εμπορίου) θα τεθεί σε ισχύ το νωρίτερο στις αρχές του 2016.

Η εμπορική διασύνδεση με την ΕΕ βρίσκεται στην καρδιά της ουκρανικής κρίσης, καθώς πυροδότησε τη δυσφορία της Μόσχας και έθεσε σε κίνηση τις εξελίξεις που κατέληξαν στην απομάκρυνση του Γιανουκόβιτς.

Η αναβολή της ισχύος της, όπως έχει αναφέρει ανοικτά η Κομισιόν, γίνεται ώστε «όλα τα μέρη να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με στόχο να βρεθεί απάντηση στις ανησυχίες της Ρωσίας».

Απούσα η Κάθριν Άστον από το Στρασβούργο

Πριν την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επικείμενη σύνδεση Ουκρανίας-ΕΕ και τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι επικεφαλής των Ομάδων των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφστατ και των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς, επέκριναν το γεγονός της απουσίας της Κάθριν Άστον από τη συζήτηση, καθώς και την απουσία του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς από την έδρα.

«Καλούμε την ύπατη εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και εδώ και πέντε χρόνια· συμβαίνει πάντα το ίδιο. Δεν ανταποκρίνεται στις προσκλήσεις μας» υπογράμμισε ο Γκι Φέρχοφστατ.

Για λογαριασμό της Κάθριν Άστον μίλησε στην Ολομέλεια, ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε, ο οποίος χαρακτήρισε «ιστορικό βήμα» την οικονομική και πολιτική σύνδεση της Ουκρανίας με την ΕΕ, υποστήριξε ότι η Ρωσία πρέπει να σεβασθεί την συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και την κάλεσε να περάσει από τις υποσχέσεις στα έργα.

Ο κύριος Φίλε άφησε να εννοηθεί ότι το ζητούμενο είναι η «ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο» και υπεραμύνθηκε των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την επιβολή και νέων περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας.

Άφησε, ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι κυρώσεις ή και να καταργηθούν αναλόγως, όπως διευκρίνισε, τις εξελίξεις στην Κριμαία, την προσάρτηση της οποίας στη Ρωσία χαρακτήρισε ως παράνομη.

Έντασης συνέχεια στην ανατολική Ουκρανία

Επί του ουκρανικού εδάφους, την επομένη της πιο αιματηρής ημέρας στα ανατολικά της χώρας μετά την εγκαθίδρυση της εύθραυστης κατάπαυσης του πυρός, τα πυρά συνεχίσθηκαν τη Δευτέρα, κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.

Στρατιωτικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως οι αντάρτες έβαλαν στόχο τις θέσεις των ουκρανικών δυνάμεων που ελέγχουν το αεροδρόμιο, χωρίς να καταφέρουν να προκαλέσουν την αποχώρησή τους.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό που δημιουργεί φόβους για μια νέα κλιμάκωση, το ουκρανικό κοινοβούλιο πρόκειται να εξετάσει σήμερα δύο σημαντικά σημεία του πρωτοκόλλου της κατάπαυσης του πυρός της 5ης Σεπτεμβρίου: ένα νόμο περί αμνηστίας και ένα νόμο ο οποίος προβλέπει ένα «ειδικό καθεστώς» που θα εγγυάται μια μεγαλύτερη αυτονομία στις ρωσόφωνες αυτονομιστικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Σύμφωνα με την προεδρία, το νομοσχέδιο εξαιρεί από ποινικές και διοικητικές διώξεις τους μαχητές, πλην εκείνων που έχουν καταστεί ένοχοι για «φόνους, βιασμούς και τρομοκρατία». Ο ουκρανικός Τύπος αναφέρει επίσης ότι εξαιρούνται και οι υπεύθυνοι για την καταστροφή εν πτήσει τον Ιούλιο του Μπόινγκ της Malaysia Airlines που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους.

Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για το «ειδικό καθεστώς» το Κίεβο συμφωνεί στην εγκαθίδρυση μιας προσωρινής αυτόνομης κυβέρνησης, η οποία θα αναλάμβανε καθήκοντα με την υιοθέτηση του νόμου και για τρία χρόνια.