Σε δραματικούς τόνους, αλλά και με αιχμηρές παρατηρήσεις-προειδοποιήσεις, ο Ντέιβιντ Κάμερον απευθύνθηκε και πάλι στους πολίτες της Σκωτίας, λίγα 24ωρα προτού προσέλθουν στην κάλπη για το δημοψήφισμα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις βρετανικές αξίες: της δικαιοσύνης και της ελευθερίας, αλλά και στην διαφορετικότητα, η οποία γίνεται σεβαστή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είμαστε μια οικογένεια. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι ένα έθνος, είναι τέσσερα έθνη σε μια χώρα, γεγονός που μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά είναι υπέροχο. Σκωτία, Αγγλία, Ουαλία και Βόρειος Ιρλανδία. Τέσσερα διαφορετικά έθνη με ξεχωριστές ταυτότητες, που συναγωνίζονται, αλλά και εκνευρίζουν καμιά φορά το ένα το άλλο. Είμαστε όμως μια οικογένεια εθνών.»

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε για μια ακόμα φορά τις μεγάλες αλλαγές που θα έρθουν άμεσα, σε περίπτωση που οι πολίτες της Σκωτίας ψηφίσουν «όχι» στην ανεξαρτησία: αλλαγές στον τομέα της φορολογίας, τα δημοσιονομικά και τις κοινωνικές παροχές.

«Την Πέμπτη η Σκωτία ψηφίζει και το μέλλον της πατρίδας μας κρίνεται. Την Παρασκευή οι πολίτες μπορεί να ξυπνήσουν σε μια διαφορετική χώρα. Μια χώρα με άλλη θέση στον κόσμο με διαφορετικό μέλλον μπροστά της» συνέχισε.

Δεν παρέλειψε για μια ακόμα φορά να προειδοποιήσει: «Δεν θα υπάρχουν πλέον συντάξεις του Ηνωμένου Βασιλείου, διαβατήρια του Ηνωμένου Βασιλείου, η λίρα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε:«Θέλουμε να μείνετε. Με το μυαλό, την καρδιά και την ψυχή μας, σάς θέλουμε. Σας παρακαλώ: μην συγχέετε το παροδικό με το μόνιμο. Μην σκεφτείτε: είμαι τώρα θυμωμένος με την πολιτική και θα ανοίξω την πόρτα να φύγω.

» Αν δεν σας αρέσω, δεν θα είμαι για πάντα. Αν δεν σας αρέσει αυτή η κυβέρνηση, δεν θα μείνει για πάντα. Αλλά μην φύγετε από το Ηνωμένο Βασίλειο, γιατί αυτό θα είναι για πάντα.

» Ναι, πολλές φορές δεν κοιτάξαμε ο ένας τον άλλον στα μάτια. Ναι, χρειαζόμαστε αλλαγές και θα τις κάνουμε.

» Όταν θα βρεθείτε μέσα στο εκλογικό κέντρο ελπίζω να σκεφτείτε. Θα είμαστε καλύτερα εγώ και η οικογένειά μου, αν πορευθούμε μόνοι. Θα είμαστε ασφαλείς; Θέλω πραγματικά να γυρίσω την πλάτη μου στη Βρετανία και γιατί τόσος κόσμος σε όλο τον πλανήτη αναρωτιέται: Γιατί η Σκωτία θέλει να κάνει κάτι τέτοιο; Γιατί;»

» Και αν δεν γνωρίζετε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, τότε ψηφίστε ‘όχι’. Στο τέλος της ημέρας, όλα τα επιχειρήματα αυτής της εκστρατείας συνοψίζονται σε ένα μόνο γεγονός: είμαστε καλύτερα μαζί.»