Οι περισσότερες πολιτικές εκστρατείες είναι ολίγον κακεντρεχείς αλλά όταν διακυβεύονται τόσα όσα στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα, διαπιστώνει το CNN.
Ούτε οι βετεράνοι πολιτικοί δεν είναι στο απυρόβλητο. Ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ από το στρατόπεδο του «Ναι» και τον πρώην υπουργό Οικονομίας Άλιστερ Ντάρλινγκ από το στρατόπεδο του «Καλύτερα Μαζί» κατέληξε σε ανταλλαγές προσβολών.
Η μικροπρέπεια δεν περιορίζεται στα τηλεοπτικά στούντιο, τα ερτζιανά και τις εφημερίδες. Ο Εργατικός βουλευτής Τζιμ Μέρφι, που είναι υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στη Βρετανία, δέχθηκε επίθεση με αβγά σε προεκλογική εκδήλωση. «Αυτό που ξεκίνησε ως μεμονωμένοι εμπαθείς Εθνικιστές που έλεγαν τα δικά τους έχει εξελιχθεί σε οργισμένο όχλο που δεν αφήνει κανέναν άλλο να πει την άποψή του. Δεν πρόκειται για ένα αβγό που έριξε κάποιος _ αυτό είναι καμιά φορά μέσα στο πρόγραμμα», δήλωσε κατηγορώντας τους οπαδούς του «Ναι» ότι «διοργανώνουν μια ατμόσφαιρα όχλου στις εκδηλώσεις μας. Είναι συντονισμένοι, αποφασισμένοι και όλο και πιο επιθετικοί».
Στον κυβερνοχώρο η κατάσταση έχει παρεκτραπεί τελείως. Μια από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις είναι εκείνη του Κρίστοφερ Στίβενσον, τεχνικού πυρασφάλειας από τη Γλασκόβη, ο οποίος καταδικάστηκε για «απειλητική συμπεριφορά» προς τον Σάλμοντ στο Twitter. Ο Στίβενσον είχε τουιτάρει το εξής: «Νομίζω θα δολοφονήσω τον Άλεξ Σάλμοντ» ενώ παρακολουθούσε τηλεοπτική εκπομπή που έκανε το πορτρέτο του επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας και ηγέτη του στρατοπέδου του «Ναι». Στο δικαστήριο, ο Στίβενσον υποστήριξε ότι το ξέσπασμά του ήταν για πλάκα και η ποινή του μειώθηκε σε ένα χρόνο.
Αλλά δεν είναι μόνο οι πολιτικοί που αποτελούν στόχο. Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ Τζ. Κ. Ρόουλινγκ προκάλεσε την οργή των οπαδών του «Ναι» τον Ιούνιο επειδή προσέφερε 1 εκατ. λίρες (1,25 εκατ. ευρώ) στην εκστρατεία του «Καλύτερα Μαζί».
«Τι σκύλα! Δεν φτάνει που της δώσαμε καταφύγιο στην πόλη μας όταν ήταν μια ανύπαντρη μητέρα» είναι ένα από τα «τιτιβίσματα» που κυκλοφόρησαν. Η Ρόουλινγκ, που γεννήθηκε στην Αγγλία αλλά ζει στο Εδιμβούργο από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, γνώριζε θα γινόταν στόχος υβριστικών σχολίων όταν αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τις απόψεις της για την ανεξαρτησία της Σκωτίας η οποία κρίνεται σε δημοψήφισμα την Πέμπτη.
Στο μπλογκ με το οποίο ανακοίνωσε την άποψή της, η Ρόουλινγκ παραδέχθηκε ότι θα την έκαναν μη δημοφιλή στους «περιθωριακούς εθνικιστές στους οποίους αρέσει να δαιμονοποιούν όποιον δεν είναι τυφλά και αναντίρρητα υπέρ της ανεξαρτησίας».
Όπως πάντα, όμως, η μικροπρέπεια αφορά και τις δυο πλευρές. Ένα σαρκαστικό άρθρο στο συντηρητικό ειδησεογραφικό σάιτ Breitbart.com του Λονδίνου εξόργισε τον κόσμο. Το άρθρο ανέφερε ότι η Σκωτία «παραπέμπει συχνότερα σε τεμπέληδες τρακαδόρους που ζουν από το επίδομα ανεργίας και σε ναρκομανείς πόρνες παρά στον Άνταμ Σμιθ» και πρότεινε να ανεξαρτητοποιηθεί η Σκωτία προκειμένου η υπόλοιπη Βρετανία να απαλλαγεί από τους «τρακαδόρους γείτονές της».