«Οι πρόσφατες δολοφονίες δυτικών ομήρων, με τους φρικτούς αποκεφαλισμούς μπροστά στην κάμερα, είναι μόνο οι τελευταίες πράξεις απάνθρωπης βίας μιας οργάνωσης που προσπαθεί να κάνει την ανελέητη βαρβαρότητα ένα από τα πιο διακριτικά χαρακτηριστικά της», γράφει η Φρίντα Γκίτις στο CNN.

«Αντί συγγνώμης για την απανθρωπιά του, το ISIS (Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στην Συρία) την διαφημίζει με υπερηφάνεια, χλευάζει τον κόσμο με αυτήν, και καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να δείξει ότι αυτές οι βίαιες πράξεις που μας τρομοκρατούν είναι πράγματι η πολιτική της οργάνωσης. Η σκληρότητα είναι ένα βασικό συστατικό της και η μετάδοση της βαρβαρότητας με τα βίντεο είναι μια υπολογισμένη στρατηγική. Αλλά γιατί;»
διερωτάται η αρθρογράφος.

«Αυτή η βάρβαρη βία έχει ψυχολογικούς, στρατηγικούς και ιδεολογικούς στόχους.

Προσπαθούμε να αποστρέψουμε το βλέμμα από το μακελειό, από τους αποκεφαλισμούς, από τις μαζικές εκτελέσεις και τις σταυρώσεις, κλείνουμε τα μάτια για να μην δούμε το αίμα να αναβλύζει στα βίντεο… Αλλά ακόμη και έτσι, ξέρουμε τι γίνεται.

Δείχνοντας μαχητές του να σφαγιάζουν τον εχθρό χωρίς έλεος, πλημμυρίζοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις φρικιαστικές εικόνες, το ISIS στέλνει διάφορα μηνύματα που οι ηγέτες του πιστεύουν ότι φέρνουν κέρδη μεγαλύτερα από τους κινδύνους», τονίζει.

«Πολύ προτού ακούσουμε τι συνέβη με τους δυτικούς ομήρους, μήνες προτού μάθουμε ότι το ISIS είχε σκοτώσει εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά της μειονότητας Γιεζίντι του Ιράκ, θάβοντας κάποιους ζωντανούς, οι άνθρωποι της Μέσης Ανατολής είχαν εξοικειωθεί με τις μαζικές εκτελέσεις, την βάναυση δίωξη των μειονοτήτων, τις δολοφονίες χριστιανών, σιιτών και σουνιτών ή όποιων άλλων πρόβαλαν αντίσταση ή δίστασαν να ακολουθήσουν τις θρησκευτικές επιταγές του ISIS πρώτα στα εδάφη της Συρίας, και μετά στο Ιράκ», συνεχίζει η Γκίτις.

«Τέτοια απάνθρωπη βιαιότητα επικοινωνεί την αφοβία, και η αφοβία, σε συνδυασμό με την επιτυχία στα πεδία της μάχης, ασκεί ακαταμάχητη έλξη. Δεν είναι να απορεί κανείς που το ISIS έχει προσελκύσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων είναι οι εκατοντάδες Ευρωπαίοι «τζιχαντιστές» που πολεμάνε στο πλευρό του.


Ο αποκεφαλισμός του εχθρού είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο στρατολόγησης ενός μικρού αλλά όχι αμελητέου τμήματος του πληθυσμού που έχει δελεαστεί από το πολεμικό μένος και την ιδεολογική θέρμη του ISIS.




Γι ‘αυτούς, τους ως επί το πλείστον νεαρούς μουσουλμάνους, η βαρβαρότητα εκφράζει το μίσος και την δίψα για εκδίκηση για όλες τις προσβολές που έχουν γίνει εναντίον των μουσουλμάνων, πραγματικές ή φανταστικές.

Επιπλέον, διαφημίζοντας τις βάρβαρες μεθόδους του, το ISIS εκφοβίζει τους στρατούς που αντιμετωπίζει, με αποτέλεσμα κάποιοι στρατιώτες να λιποτακτούν πριν από τη μάχη, ακόμη και αφήνοντας τα όπλα τους πίσω, όπως είδαμε, όταν το ISIS κατέλαβε την Μοσούλη. Εκτελέσεις εκατοντάδων στρατιωτών του εχθρού, εκείνων που επέλεξαν να πολεμήσουν, έχουν καταγραφεί επίσης σε βίντεο, ως προειδοποίηση για τους άλλους», καταλήγει η Γκίτις.