Νόμο που ενισχύει τον κυβερνητικό έλεγχο στο Ίντερνετ και επεκτείνει τις εξουσίες της αρχής τηλεπικοινωνιών ενέκρινε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο του πρώτου νομοθετικού πακέτου που θέτει σε ισχύ ως αρχηγός του κράτους.

Ο νόμος, που ψηφίστηκε τη Δευτέρα στο κοινοβούλιο, έρχεται να προστεθεί στη νομοθεσία που είχε ψηφισθεί τον Φεβρουάριο και καθιστούσε ευκολότερο για τις αρχές να αποκλείουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες χωρίς προηγούμενη δικαστική εντολή.

Ο νέος νόμος επεκτείνει αυτές τις εξουσίες, επιτρέποντας στην αρχή τηλεπικοινωνιών TIB –επικεφαλής της οποίας είναι ένας πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών– να αποκλείει ιστότοπους εφόσον το κρίνει απαραίτητο για θέματα «εθνικής ασφάλειας, αποκατάστασης της δημόσιας τάξης και πρόληψης εγκλημάτων».

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το CHP, ανακοίνωσε πως θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να προσπαθήσει να ανατρέψει το νέο νόμο, ο οποίος υιοθετήθηκε μόλις λίγες εβδομάδες αφότου ανέλαβε καθήκοντα μια νέα κυβέρνηση μετά την εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία τον περασμένο μήνα.