Με νομοθετική ρύθμιση που θα προωθήσει την επόμενη εβδομάδα στο κοινοβούλιο, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε την Τετάρτη ότι σκοπεύει να παραχωρήσει «ειδικό καθεστώς» σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ρωσία έχει αποσύρει το 70% των στρατιωτικών δυνάμεων που είχαν περάσει τα σύνορα, κάτι που αναπτερώνει τις ελπίδες για την επιτυχία της εκεχειρίας.

«Ευκαιρία στην εκεχειρία πριν τις κυρώσεις» ζητά ο ΟΑΣΕ, λέγοντας πως θα την επιτηρεί με drones.

Χθες, η Μόσχα διαπίστωσε ότι η εκεχειρία γίνεται σε «γενικές γραμμές» σεβαστή και ζήτησε -με το βλέμμα στην αυτονόμησή τους- έναρξη συνομιλιών για το καθεστώς που θα έχουν το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ. Παράλληλα, η Ρωσία εμφανίστηκε «ανήσυχη» για τη συγκέντρωση ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στις ανατολικές επαρχίες.

Απαντώντας, ο Πέτρο Ποροσένκο επιβεβαίωσε τη συγκέντρωση ουκρανικών δυνάμεων στις ανατολικές επαρχίες, σημειώνοντας ότι πρόκειται για αμυντική και όχι επιθετική διάταξη στην περιοχή.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, την Τετάρτη, σε μια συνεδρίαση που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι τα τελευταία στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών καταδεικνύουν ότι η Μόσχα έχει αποσύρει πίσω στη Ρωσία το 70% των στρατιωτικών δυνάμεων που είχαν περάσει τα σύνορα με την Ουκρανία. «Αυτό ενισχύει περαιτέρω τις ελπίδες μας ότι οι ειρηνευτικές προσπάθειες έχουν καλές προοπτικές» σημείωσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ακόμη ότι η εκεχειρία που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μινσκ δέχεται τη διατήρηση της κυριαρχίας και της ενότητας της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία προβλέπει «την αποκατάσταση και διατήρηση της ουκρανικής κυριαρχίας σε ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς (στην ανατολική Ουκρανία), συμπεριλαμβανομένου των περιοχών που ελέγχονται από τους αντάρτες».

Ο Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει την επόμενη εβδομάδα στο κοινοβούλιο νομοθετική διάταξη που θα προβλέπει «ειδικό καθεστώς» για το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων ανταρτών.

Σε ό,τι αφορά την εκεχειρία, ο ουκρανός πρόεδρος ανέφερε πως είναι δύσκολη η διατήρησή της, λόγω της συνεχούς επιθετικότητας που επιδεικνύουν οι αντάρτες. «Οι τρομοκράτες προσπαθούν συνεχώς να προκαλέσουν το Κίεβο» δήλωσε.

Σχετικά, αξιωματούχος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία σε «γενικές γραμμές» είναι ικανοποιημένες για το γεγονός ότι η εκεχειρία αντέχει στις ανατολικές περιοχές.

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε το Interfax, ο ουκρανός πρόεδρος υπέγραψε και στέλνει στο κοινοβούλιο προς ψήφιση νόμο που προβλέπει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε επιχειρήσεις και πρόσωπα που εκτιμάται ότι υποστηρίζουν τους φιλορώσους αντάρτες.

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει καταρτίσει λίστα 172 πολιτών της Ρωσίας και άλλων χωρών, καθώς και 65 ρωσικών εταιριών, συμπεριλαμβανομένου του γίγαντα στο φυσικό αέριο Gazprom, για την επιβολή κυρώσεων με το αιτιολογικό της «χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

ΟΑΣΕ: «Να δοθεί ευκαιρία στην εκεχειρία πριν τις κυρώσεις»

Παράλληλα ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ, ο ελβετός πρόεδρος Ντιντιέρ Μπούρκχαϊμερ κάλεσε, μιλώντας από την Πράγα, να δοθεί χρόνος ώστε να παραχθούν πολιτικά αποτελέσματα από την εκεχειρία, λέγοντας πως το βήμα των κυρώσεων θα έπρεπε να μπει στον πάγο μέχρι να δοθεί «μία ευκαιρία» στην παύση πυρός.

Ο ΟΑΣΕ, ανέφερε, σκοπεύει να αναπτύξει μη επανδρωμένα αεροσκάφη ώστε να επιτηρεί την εκεχειρία, καθώς οι αναφορές για περιορισμένες συγκρούσεις ήταν σχεδόν καθημερινές τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της συμφωνίας.