Χιλιάδες παιδιά από την εμπόλεμη Συρία έχουν καταφύγει στη Τουρκία, όπου αντί να πηγαίνουν στο σχολείο, αναγκάζονται να εργάζονται προκειμένου να υποστηρίξουν οικονομικά τις οικογένειές τους. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περίπου οι μισοί από τους σύρους πρόσφυγες που ζουν τώρα στη Τουρκία είναι παιδιά. Αν και το 60% των παιδιών που ζουν στους καταυλισμούς προσφύγων εγγράφονται στο σχολείο, το 73% όσων παιδιών δεν ζουν σε καταυλισμούς – δηλαδή η πλειοψηφία των προσφύγων – δεν πηγαίνει στο σχολείο.
Πρόσφατη έκθεση της UNICEF αναφέρει ότι ένα στα δέκα παιδιά από τη Συρία αναγκάζεται να ζητιανέψει ή να εργαστεί – στη γεωργία, σε εστιατόρια και καταστήματα ή ως πλανόδιοι πωλητές. «Παρατηρείται μία τεράστια αύξηση στην παιδική εργασία εδώ. Δεν ήταν πάντα έτσι. Οι Αρχές προσπαθούν να καταπολεμήσουν το φαινόμενο, αλλά πολλές φορές οι οικογένειες δεν έχουν άλλη επιλογή» είπε ανώνυμα στη βρετανική εφημερίδα Guardian, τούρκος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Εκτιμάται ότι στη Τουρκία εργάζονται περίπου 900.000 παιδιά. Τα 300.000 από αυτά είναι μεταξύ έξι και 14 χρόνων, με τη νόμιμη ηλικία για εργασία να είναι τα 15 χρόνια. Ωστόσο, οι πραγματικοί αριθμοί είναι μάλλον μεγαλύτεροι καθώς σε αυτά τα παιδιά δεν προσμετρώνται όσα δουλεύουν στον δρόμο, πουλώντας νερό ή χαρτομάντιλα και όσα ζητιανεύουν. Καθώς η Τουρκία δεν χορηγεί άδεια εργασίας στους πρόσφυγες από τη Συρία, είναι δύσκολο να καταγραφεί ο ακριβής αριθμός των ανηλίκων που εργάζονται εκεί.
Για αυτόν τον λόγο είναι πολύ εύκολη η εκμετάλλευσή τους από τους εργοδότες τους. Με τα δημόσια σχολεία εκτός των προσφυγικών καταυλισμών να είναι υπερπλήρη και τα ιδιωτικά πολύ ακριβά, πολλά παιδιά από τη Συρία δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εργαστούν, διακόπτοντας την εκπαίδευσή τους. «Στη Συρία μου άρεσε να πηγαίνω στο σχολείο, αλλά εδώ οι δάσκαλοι δεν ήταν καλοί, δεν ήταν ωραία στο σχολείο. Το αγαπημένο μου μάθημα ήταν η γεωγραφία αλλά εδώ δεν έμαθα πράγματα» είπε στον Guardian, η 13χρονη Χατίς που εργάζεται έξι ημέρες την εβδομάδα σε ένα κατάστημα με ρούχα. Η Χατίς έχει τρία αδέλφια και όλα εργάζονται. Ο μικρός της αδελφός, μόλις εννέα χρόνων, δουλεύει σε ένα κουρείο.