«Μετά από μήνες αποτυχημένης τηλεφωνικής διπλωματίας μεταξύ της Ανγκελα Μέρκελ και του Βλαντίμιρ Πούτιν για την κρίση στην Ουκρανία, οι «σκληροί» του ΝΑΤΟ παίρνουν το πάνω χέρι στις συζητήσεις για την κατάλληλη απάντηση στην Ρωσία. Σύντομα μπορεί να επικρατήσουν, με απαιτήσεις που θα υπερβαίνουν κατά πολύ νέες οικονομικές κυρώσεις», γράφει το Spiegel.

Αυτές θα μπορούσαν να περάσουν στο λεγόμενο «τρίτο επίπεδο» και να επηρεάσουν ολόκληρους τομείς της ρωσικής οικονομίας – όχι μόνο 100 άτομα, προϊόντα και εταιρείες που έχουν προστεθεί στον κατάλογο με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Θα είναι αρκετές ή μήπως χρειάζεται άλλη αντίδραση προς την κατεύθυνση ενός «τετάρτου επιπέδου»; Την απάντηση σε αυτό θα την δώσει το ΝΑΤΟ», γράφει το Spiegel.
Στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου, οι ηγέτες των κρατών μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου θα συναντηθούν στην Ουαλία. Στη σύνοδο αναμένεται να παραστούν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, καθώς και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

«Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής έχουν απαιτήσει αποφάσεις για αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στις χώρες τους, που δεν θα λήγει αυτομάτως μετά από ένα χρόνο. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν καταφέρει τις τελευταίες εβδομάδες να κερδίσουν την υποστήριξη των άλλων κρατών μελών. Πλην της Γερμανίας που επιμένει στη διπλωματική οδό», τονίζει το Spiegel.

Στη σύνοδο κορυφής της Ουαλίας, οι σύμμαχοι σκοπεύουν να συμφωνήσουν σχετικά με την αποστολή επιπλέον στρατιωτών στην Πολωνία και στα τρία κράτη της Βαλτικής. Επί του παρόντος, οι ΗΠΑ θα προσφέρουν και τους 600 στρατιώτες που απαιτούνται.

Προς το παρόν, η κόκκινη γραμμή για την αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη είναι η Ιδρυτική Συνθήκη του 1997 για τις Αμοιβαίες Σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Αναφέρει ότι η Συμμαχία δεν θα εμπλακεί σε «πρόσθετη μόνιμη στάθμευση σημαντικών δυνάμεων μάχης» στις περιοχές του πρώην ανατολικού μπλοκ.

«Κυρώσεις «τετάρτου επιπέδου» θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την απόσυρση από την Συνθήκη, αλλά κάτι τέτοιο θα αυξήσει επίσης τον κίνδυνο να περάσουμε στο είδος της στρατιωτικής λογικής ενός νέου Ψυχρού Πολέμου με τη Ρωσία – ακριβώς αυτό που θα ήθελε να αποφύγει η Μέρκελ», προσθέτει το Spiegel.

Αλλά η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής εξακολουθούν να πιέζουν για μια επιδεικτική ρήξη με τη Μόσχα, και οι θέσεις τους αποκτούν αυξανόμενη υποστήριξη στους κόλπους της Συμμαχίας.

«Κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο λένε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιάζουν αναποφάσιστες σχετικά με αυτό το θέμα. Κατά καιρούς, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κλίνουν προς τους σκληροπυρηνικούς, και άλλοτε προκρίνουν την ήπια γερμανική θέση. Ο Μπαράκ Ομπάμα ταξιδεύει στην Εσθονία πριν από την σύνοδο κορυφής, και η ψήφος της Ουάσιγκτον θα μπορούσε να είναι καθοριστική.

Οι «σκληροί» του ΝΑΤΟ θα ήθελαν, επίσης, να δουν επιπλέον ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη για να αντιληφθεί η Ρωσία ότι το ΝΑΤΟ είναι επίσης ικανό για μια ταχεία αντίδραση. Η ουκρανική κυβέρνηση γνωρίζει ήδη τι είδους βοήθεια θα ήθελε από αυτήν τη νέα αποφασιστικότητα: σύγχρονα όπλα για τον στρατό της», καταλήγει το ρεπορτάζ του Spiegel.