Με διαφορετικούς κανόνες διεξήχθη η δεύτερη τηλεμαχία στην Βραζιλία εν όψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Οκτωβρίου.

Ο ένας υποψήφιος μπορούσε να απευθύνει ερωτήσεις στον άλλον και ασφαλώς η πρόεδρος Ρουσέφ δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στο «αστέρι» της εκστρατείας, Μαρίνα Σίλβα.

«Και πού θα βρείτε τα χρήματα για να κάνετε όσα υπόσχεστε;» την ρώτησε για να πάρει μια γενικόλογη απάντηση που δεν την ικανοποίησε: «Μιλάτε, μιλάτε, αλλά δεν απαντάτε» της είπε.

Η Μαρίνα Σίλβα έχει αναδειχθεί στο μεγάλο φαβορί των εκλογών ύστερα από το δυστύχημα που κόστισε τη ζωή στον υποψήφιο των σοσιαλιστών Εντουάρντο Κάμπος.

Εκείνη ήταν απλώς η υποψήφια αντιπρόεδρος του Κάμπος, όμως μετά το δυστύχημα πέρασε μπροστά.

Η ίδια ασφαλώς δεν είναι άγνωστη στο εκλογικό σώμα της Βραζιλίας, αφού είναι -όπως και η Ρουσέφ- «πολιτικό τέκνο» του τέως προέδρου Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα.

Υπηρέτησε στην κυβέρνησή του ως υπουργός Περιβάλλοντος, συγκρούστηκε με συμφέροντα, αποχώρησε από το κόμμα και όταν το 2010 η Ντίλμα Ρουσέφ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία, η Σίλβα έπραξε το ίδιο: ανακοίνωσε και εκείνη την υποψηφιότητά της με τους Οικολόγους, συγκεντρώνοντας 20%.

Για πολλούς, το υψηλότατο ποσοστό που έλαβε στον πρώτο γύρο του 2010 «έκοψε» την πανηγυρική εκλογή της Ρουσέφ από τον πρώτο γύρο. Φυσικά η Ρουσέφ εξελέγη στον δεύτερο γύρο και έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, Σίλβα και Ρουσέφ δίνουν μάχη για την πρωτιά στον πρώτο γύρο, ενώ στον δεύτερο η Μαρίνα Σίλβα επικρατεί.

Στην πρώτη τηλεμαχία η Ρουσέφ απέφυγε την επίθεση στην Σίλβα, επικεντρώνοντας τα πυρά της στον «παραδοσιακό» αντίπαλο του κόμματός της, τον Αέσιο Νέβες, των σοσιαλδημοκρατών.

Τώρα όμως τα δεδομένα άλλαξαν. Στη δεύτερη τηλεμαχία η πρόεδρος προσπάθησε να αποδείξει στο εκλογικό σώμα ότι η Σίλβα δεν έχει καθαρές θέσεις σε σειρά ζητημάτων, ενώ από την πλευρά της η υποψήφια των σοσιαλιστών επικεντρώθηκε στην κακή οικονομική κατάσταση, ενώ κατηγόρησε την Ρουσέφ ότι αρνείται να παραδεχθεί τα λάθη της.

Ένα άλλο ζήτημα που κυριάρχησε στην δεύτερη τηλεμαχία ήταν τα ενεργειακά και κυρίως η εξόρυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου.

«Τα κοιτάσματα αυτά είναι ο πλούτος της Βραζιλίας, είναι ο τρόπος να χρηματοδοτήσουμε την παιδεία και την υγεία. Εσείς δεν δεσμεύεστε σε τίποτα, παρά επαναλαμβάνετε γενικότητες»
είπε στην Σίλβα η νυν πρόεδρος.

Λίγο νωρίτερα η υποψήφια των σοσιαλιστών είχε αναφερθεί στην ανάγκη εξόρυξης των κοιτασμάτων, αλλά έδωσε επίσης έμφαση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας που δεν μολύνουν το περιβάλλον.

Τις προηγούμενες μέρες η Σίλβα δέχθηκε πυρά και από τον Αέσιο Νέβες, ο οποίος την κατηγόρησε ότι ουσιαστικά αντιγράφει τις προεκλογικές του θέσεις.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τη θέση που διατύπωσε η Σίλβα για τους γάμους των ομοφυλόφιλων.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της El Pais, σε εκδήλωση στο Σάο Πάολο η Σίλβα προανήγγειλε ότι ένα από τα ριζοσπαστικά μέτρα που προτίθεται να λάβει είναι να συμπεριλάβει στο Σύνταγμα τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών.

Δεν πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα για να βγει στο Twitter εκπρόσωπος των Ευαγγελιστών (με μεγάλη επιρροή στη Βραζιλία και σε επίπεδο ψήφων) για να καταγγείλει την Σίλβα, η οποία και η ίδια ανήκει στους Ευαγγελιστές.

Αμέσως ήρθε και η «διορθωτική δήλωση» από το επιτελείο της Σίλβα για το ζήτημα.

Το διάστημα μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο είναι αρκετό για να αλλάξουν τα δεδομένα ή για να παγιωθεί απλώς αυτό που δείχνουν τώρα οι δημοσκοπήσεις.