Γάλλοι, Ισπανοί, Ιταλοί και Σουηδοί είναι ανάμεσα στους δεκάδες ξένους που πολεμούν και για τις δύο πλευρές, στον εμφύλιο στην Ανατολική Ουκρανία.
Συρρέουν στο Ντονέτσκ και στο Λουχάνσκ από όλη την Ευρώπη και σηκώνουν τα όπλα για διαφορετικούς λόγους. Πολλοί είναι μισθοφόροι, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που υποκινούνται από ιδέες με ρίζες στους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία –και ακόμη πιο παλιά, στον ισπανικό εμφύλιο της δεκαετίας του 1930.
Η Ρωσία ξεπερνάει οποιαδήποτε άλλη υπηκοότητα σε ξένους μαχητές, αν και δύσκολα διακρίνει κανείς ποιοι Ρώσοι πολεμούν ως εθελοντές και ποιοι είναι οι τακτικοί στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί σε μυστικές αποστολές.
Οι φιλορώσοι αντάρτες της Ουκρανίας αρέσκονται να παρουσιάζουν τους ξένους εθελοντές τους σαν άλλες «Διεθνείς Ταξιαρχίες» που πολεμούν κατά του «φασισμού». Από την άλλη πλευρά, στο Κίεβο συζητείται ως και η δημιουργία μιας ουκρανικής «Λεγεώνας των Ξένων».
Τσετσένοι, τόσο από τη ρωσική Δημοκρατία της Τσετσενίας στον Καύκασο, όσο και από την αντι-ρωσική διασπορά, εμπλέκονται στη σύγκρουση, πολεμώντας κυρίως στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ραδιοφωνικού σταθμού France Info, περίπου 20 γάλλοι πολίτες παίρνουν μέρος στις συγκρούσεις.

Τέσσερις από αυτούς, μεταξύ των οποίων δύο πρώην στρατιώτες, πήγαν στο Ντονέτσκ για να αγωνιστούν μαζί με τους αυτονομιστές αντάρτες.

Εκπρόσωπός τους είναι ο 25χρονος Βικτόρ Λεντά, ο οποίος μίλησε στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» για το παρελθόν του και για τις ιδέες του. Είπε ότι είχε υπηρετήσει στο Αφγανιστάν, στην Ακτή Ελεφαντοστού και στο Τσαντ προτού περάσει στην Ουκρανία.

Είναι ένας από τους ιδρυτές ενός υπερεθνικιστικού κινήματος που ονομάζεται Ηπειρωτική Ενότητα, το οποίο έχει οργανώσει διαδηλώσεις στη Γαλλία και στη Σερβία για την υποστήριξη του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ και του σέρβου υπόπτου για εγκλήματα πολέμου Βόισλαβ Σέσελι.

Κατά την άποψή τους, η Ρωσία είναι το τελικό προπύργιο, το μεγάλο ανάχωμα εναντίον της φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, που τη θεωρούν «υπεύθυνη για την κατάπτωση των εθνικών αξιών και για την απώλεια της γαλλικής εθνικής κυριαρχίας».

Κύριος ρόλος τους ανάμεσα στους αντάρτες είναι, κατά τα φαινόμενα, να παρέχουν στρατιωτική εκπαίδευση στους εθελοντές που έρχονται από τη Δυτική Ευρώπη.

O 47χρονος Γκαστόν Μπεσόν έχει ενταχθεί στο αντίπαλο στρατόπεδο. Αγωνίζεται για την ουκρανική κυβέρνηση ως μέλος του Αζοφικού Τάγματος Εθελοντών, μιας μονάδας που είναι γνωστή για τις ακροδεξιές διασυνδέσεις της.

Ξεπληρώνουν ένα χρέος από τον ισπανικό εμφύλιο

Για δύο ισπανούς αριστερούς, η σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία είναι μια ευκαιρία να ανταποδώσουν κάτι που βλέπουν ως ιστορικό χρέος.
Ο Ανχελ Ντάβιλα-Ρίβας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι πολεμάει στο πλευρό των ανταρτών σε αναγνώριση της υποστήριξης που παρείχε η Σοβιετική Ενωση στους κομμουνιστές στον ισπανικό εμφύλιο.
Το ίδιο λέει και ένας σύντροφός του, ο 27χρονος Ράφα Πέρεθ, πρώην κοινωνικός λειτουργός από τη Μαδρίτη, και μέλος της Νεολαίας του κόμματος Ενωμένη Αριστερά από το 2010, που πολεμάει επίσης στην Ουκρανία.
Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται ο Μίκαελ Σκιλτ, ένας σουηδός ελεύθερος σκοπευτής που έδωσε συνέντευξη στο BBC. Είπε ότι πολεμάει για την ουκρανική κυβέρνηση, επειδή πιστεύει «στην επιβίωση της λευκής φυλής».
Οπως ο Μπεσόν από τη Γαλλία, ο Σουηδός είναι μέλος του Αζοφικού Τάγματος και σχεδιάζει τελικά να αγωνιστεί για τον Ασαντ, επειδή πιστεύει ότι ο πρόεδρος της Συρίας ορθώνει το ανάστημά του απέναντι στον «διεθνή Σιωνισμό».
Ο 53χρονος Φραντσέσκο Φαλκόνε από την Ιταλία είναι επίσης στρατολογημένο μέλος του Αζοφικού Τάγματος. Ο παππούς του ήταν ένας από τους 130.000 ιταλούς φασίστες που στάλθηκαν από τον Μουσολίνι στο Στάλινγκραντ και σκοτώθηκαν εκεί.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Φαλκόνε μισεί βαθιά τους Ρώσους. «Σε όλη μου τη ζωή ονειρευόμουν μια εμπειρία σαν αυτή. Δεν έχουν θέση τα συναισθήματα. Ετσι είναι ο πόλεμος. Εδώ ήρθα για να σκοτώσω» είπε στο ιταλικό περιοδικό «Panorama».

HeliosPlus