Κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες στην Τουρκία ένα περιοδικό που θα αποτελέσει επανάσταση για τις «καθιερωμένες τουρκικές αξίες». Πρόκειται για το «GayMag», την πρώτη έντυπη έκδοση για τους γκέι και τις λεσβίες της Τουρκίας.

«Θέλουμε να γκρεμίσουμε όλα τα ταμπού, βήμα-βήμα», δήλωσε ο αρχισυντάκτης του Εμίρ Ακγκιν. Είναι πολύ ικανοποιημένος, λέει, από την προσοχή που δίδεται ήδη στο περιοδικό και ιδιαίτερα για την θετική ανταπόκριση εκ μέρους «προσωπικοτήτων της τουρκικής κοινωνίας. Δείχνουν σαν να το περιμέναν από πολύ καιρό». Ο κ. Ακγκιν αναγνωρίζει ότι είναι πολύ φυσικό να υπάρξουν αντιδράσεις, όπως άλλωστε υπάρχουν πάρα πολλοί που το θέλουν. «Δεν ανακαλύψαμε, φυσικά, την πυρίτιδα. Η έκδοση του «GayMag» δεν είναι πάρα ένα μεγάλο βήμα ενάντια στα ταμπού».
Το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους έχει τη φωτογραφία της Αμερικανίδας ποπ σταρ Μαράια Κάρεϊ και δημοσιεύεται συνέντευξη της στον καλλιτεχνικό συντάκτη Τσενίκ Ερντέμ. Υπάρχει επίσης συνέντευξη με τη μεγάλη ηθοποιό της Τουρκίας Χιλιουά Αβσαρ η οποία μεταξύ άλλων δηλώνει ότι δεν θα είχε να πει τίποτε αν η κόρη της της αποκάλυπτε ότι είναι λεσβία.
Το περιοδικό θα διανέμεται δωρεάν επί ένα χρόνο σε μια αλυσίδα καταστημάτων με χορηγία μιας εταιρίας συνοικεσίων. «Υιοθετήσαμε αυτή την στρατηγική για να δούμε πόσο γρήγορα θα απορροφηθεί το περιοδικό»», εξηγεί ο αρχισυντάκτης.
Φιλοδοξία του «GayMag», λέει ο κ. Ακγκιν είναι να βοηθήσει στο «να βγουν από τον κρυψώνα τους» εκείνοι που φοβούνται να πουν σε συγγενείς και φίλους ότι είναι γκέι. Η πίεση της κοινωνίας είναι μεγάλη. «Θέλουμε να βοηθήσουμε αυτούς τους νέους ανθρώπους, όπου κι αν βρίσκονται στην Τουρκία και ξέρουν ότι είναι γκέι αλλά το κρύβουν να βγουν και να το διακηρύξουν».
Η διεύθυνση του περιοδικού πιστεύει ότι άνδρες προσωπικότητες τελικά θα εμφανιστούν από τις σελίδες του «GayMag» χωρίς επιφυλάξεις. «Δεν έχουμε αρνητικές αντιδράσεις αλλά μερικοί είναι επιφυλακτικοί επί του παρόντος. Με το χρόνο θα αλλάξουν. Οι γυναίκες-προσωπικότητες είναι πιο εκδηλωτικές», λέει ο κ. Ακγκιν.