Η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας θα επιδιώξει πολιτικές που θα έχουν στόχο την οικονομική ανάπτυξη, ενώ θα προσπαθήσει να περιορίσει την αύξηση του πληθωρισμού, ανέφερε το πρόγραμμα της κυβέρνησης που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο.

Αναπτύσσοντας τα σχέδιά του, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι και η αντιμετώπιση της ανεργίας.

Το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του πρωθυπουργού, αναφέρει ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, ανεξάρτητα, ενώ τονίζει ότι θα πρέπει να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

«Θα ακολουθήσουμε μία γραμμή που θα αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης, θα βρίσκει λύσεις σε προβλήματα στην οικονομία με μία μακροπρόθεσμη οπτική»
αναφέρει το πρόγραμμα του Νταβούτογλου.

Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 4% πέρυσι και αναμένεται παρόμοια ανάπτυξη και φέτος.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης τον στόχο που είχε θέσει και ο προκάτοχός του και νέος πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, να ενταχθεί η Τουρκία «στο κλαμπ των δέκα μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου» μέχρι το 2023.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, είναι να διευθετηθεί γρήγορα το κουρδικό ζήτημα και να προωθήσει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2023.

«Θα ακολουθήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία με μια αποφασιστικότητα που θα αλλάξει τη μοίρα της χώρας. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να ενταχθούν στην κοινωνία όλες οι συνιστώσες της», είπε ο Νταβούτογλου.

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε επίσης ότι πρόκειται σύντομα να δώσει στη δημοσιότητα έναν «οδικό χάρτη» που θα προβλέπει «το τέλος της τρομοκρατίας, τον αφοπλισμό, την ενσωμάτωση και την άρση των εμποδίων για τη συμμετοχή στην πολιτική ζωή».

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Νταβούτογλου είπε ότι ελπίζει να ενταχθεί η χώρα στην ΕΕ μέχρι το 2023. Επισήμως, η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη από το 2004, όμως η διαδικασία προσκρούει προς το παρόν τις αντιρρήσεις που προβάλουν ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Αφού συζητηθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης, θα τεθεί προς ψήφιση από το κοινοβούλιο μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Θεωρείται δεδομένο ότι ο Νταβούτογλου θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης αφού το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) διαθέτει άνετη πλειοψηφία στο Σώμα.