Νέος πονοκέφαλος για την Άγκυρα από τον φάκελο Σνόουντεν: Σύμφωνα με το Spiegel, δεν ήταν μόνο οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες που είχαν βάλει στο στόχαστρο την Τουρκία. Η αμερικανική NSA όπως και η βρετανική GCHQ είχαν την Τουρκία ψηλά στις λίστα των «χωρών στόχων», την ίδια ώρα μάλιστα που συνεργάζονταν με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες για παρακολουθήσεις του PKK.

Αντιδρά η Άγκυρα, καλώντας τον αμερικανό πρέσβη για εξηγήσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μπουλέντ Αρίντς ανέφερε ότι εκλήθη ο αμερικανός επιτετραμμένος, αυτήν την στιγμή ο πιο υψηλόβαθμος διπλωματικός αξιωματούχος των ΗΠΑ στην Τουρκία.

Σύμφωνα με έγγραφα των οποίων γνώση επικαλείται το γερμανικό περιοδικό, η Τουρκία ήταν στην κορυφαία ομάδα χωρών στόχων για παρακολουθήσεις. Οι αποκαλύψεις τυγχάνουν, φυσικά, εκτεταμένης αναφοράς στον τουρκικό τύπο.

Στα έγγραφα, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό, στέλεχος της αμερικανικής NSA έφτασε το 2006 να υπερηφανεύεται ότι η υπηρεσία «είχε απόλυτη επιτυχία στην παρακολούθηση των υπολογιστών της τουρκικής ηγεσίας».

Ανάλογη ήταν και η «επιτυχία» στην παρακολούθηση των επικοινωνιών των τουρκικών διπλωματικών αποστολών στην Ουάσινγκτον και στον ΟΗΕ (στα κεντρικά της Νέας Υόρκης).

Όσον αφορά τη βρετανική πλευρά, το ενδιαφέρον του Λονδίνου «επικεντρωνόταν» σε ζητήματα ενέργειας. Στόχος ήδη από το 2008 ήταν ιδιαίτερα η πρόσβαση στις επικοινωνίες του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας (και συγκεκριμένα του τότε υπουργού Χιμλί Γκιουλέρ) αλλά και τριών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις αναφορές.

Το ντοσιέ εγγράφων το οποίο επικαλείται το περιοδικό επισημαίνει επίσης ότι η παράλληλη συνεργασία της NSA με τις τουρκικές υπηρεσίες ήταν στενή όσον αφορά την παρακολούθηση του κουρδικού PKK. Το περιοδικό υποστηρίζει ότι παραδίδονταν πληροφορίες και δεδομένα στην Άγκυρα που «συνέβαλαν στην εξόντωση ή τον εντοπισμό ηγετικών στελεχών του κινήματος».

Η συνεργασία ήταν τόσο στενή που υπήρξαν περίοδοι που παραδίδονταν κάθε έξι ώρες στοιχεία για τη θέση των κινητών τηλεφώνων ηγετικών στελεχών του PKK -και σε περιόδους στρατιωτικών επιχειρήσεων, αναφέρεται, ακόμη και ανά ώρα.

Εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για τις παρακολουθήσεις ζήτησε η Αγκυρα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τη Δευτέρα τον επιτετραμμένο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο οποίος είναι ο πιο υψηλόβαθμος αμερικανός διπλωμάτης στην Άγκυρα, ζητώντας εξηγήσεις αναφορικά με το δημοσίευμα Spiegel.

O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, πρόσθεσε ότι η τουρκική πλευρά εξέφρασε στον αμερικανό επιτετραμμένο την «ανησυχία» της.

Το Der Spiegel ανέφερε σε χθεσινό του άρθρο ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ και η GCHQ, η υπηρεσία της Βρετανίας που είναι αρμόδια για τις υποκλοπές επικοινωνιών, διεξήγαν «ευρείας κλίμακας κατασκοπεία σε βάρος της Τουρκίας» από το 2006. Το δημοσίευμα επικαλείται έγγραφα που δημοσιοποίησε ο πρώην συνεργάτης της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν.

Το περιοδικό ανέφερε χαρακτηριστικά πως παρακολουθούνταν μεταξύ άλλων οι υπολογιστές πολλών ανώτατων στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης και ότι στόχος ήταν να γίνουν σαφείς οι προθέσεις και οι στόχοι του ισλαμοσυντηρητικού πρωθυπουργού (2003-2014) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό ανέφερε πως η NSA «τοποθετούσε την Τουρκία στο ίδιο επίπεδο με τη Βενεζουέλα, και επίσης σε ένα επίπεδο πιο υψηλό από την Κούβα, σε ό,τι αφορά την προτεραιότητα που δινόταν από μέρους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών».

«Για τους λόγους ότι αναφέρθηκε το όνομα των ΗΠΑ και ότι διατυπώθηκαν τέτοιοι ισχυρισμοί. . . ο επιτετραμμένος κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και (μας) δόθηκε πληροφόρηση από εκείνον», είπε ο Αρίντς στους δημοσιογράφους όταν ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας μετά τις προεδρικές εκλογές.

Το δημοσίευμα ανέφερε επίσης πάντως ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών υποστήριξαν την Άγκυρα στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον των Κούρδων ανταρτών, που πολεμούν επί τρεις δεκαετίες διεκδικώντας αυτονομία και δικαιώματα για την μειονότητα στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Το δημοσίευμα αυτό καταγράφηκε μερικές εβδομάδες αφότου το περιοδικό αποκάλυψε ότι η υπηρεσία κατασκοπείας της Γερμανίας, η BND, κατασκόπευε την Τουρκία επί χρόνια. Η πληροφορία αυτή προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στην Άγκυρα, με κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν ότι, εάν αληθεύει, αυτό είναι «απολύτως απαράδεκτο».

«Θα θέσουμε αυτό το ζήτημα, το οποίο ανησυχεί την Τουρκία, όταν συναντηθούμε με τους άλλους ηγέτες» στη σύνοδο κορυφής του NATO στο Νιούπορτ, στην Ουαλία, η οποία θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν.