Εξοργίζει το Χονγκ Κονγκ η «οδηγία» του Πεκίνου να μην επιτρέπονται οι άμεσες υποψηφιότητες στις επόμενες εκλογές για τον ηγέτη της περιφέρειας: Η κινεζική ηγεσία αποφάσισε οι πρώτες άμεσες εκλογές για τον ηγέτη του Χονγκ Κονγκ να γίνουν μόνο με υποψηφίους που θα έχουν εγκριθεί νωρίτερα από επιτροπή.

Το Κινεζικό Λαϊκό Κογκρέσο καθόρισε ότι η άμεση εκλογή του ηγέτη της ειδικής περιφέρειας του Χονγκ Κονγκ από το 2017 θα γίνεται μεταξύ δύο ή τριών υποψηφίων τους οποίους θα έχει νωρίτερα εγκρίνει ειδική επιτροπή.

Η απόφαση να αποκλειστούν οι ανοικτές υποψηφιότητες έχει βγάλει στους δρόμους πολίτες του Χονγκ Κονγκ, που θεωρούν ότι το Πεκίνο κλείνει οριστικά την πόρτα σε «πλήρη δημοκρατία» στην ειδική περιοχή.

Οι διαδηλώσεις των δύο κινημάτων που είχαν βγει στους δρόμους προ μηνών ζητώντας ελεύθερο πλαίσιο διεξαγωγής των εκλογών εμφανίστηκαν ξανά μετά την απόφαση.

Διαδηλωτές έκαναν έφοδο σε φυλάκιο συνεδριακού κέντρου, στο οποίο μιλούσε υψηλόβαθμο μέλος του κινεζικού Κοινοβουλίου παρουσιάζοντας την απόφαση του Πεκίνου.