Πανηγυρικό χαρακτήρα με προβεβλημένο συμβολισμό και μόλις καλυπτόμενο αντιρωσικό χρώμα έχει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στην Ουαλία. Εχουν προσκληθεί και θα παραστούν 40 και πλέον ηγέτες από χώρες οι οποίες δεν ανήκουν στην Ατλαντική Συμμαχία, σε μια επίδειξη της ενότητας και της δύναμης της Δύσης αλλά και των προθέσεων του ΝΑΤΟ να επεκταθεί και σε γεωγραφικές περιοχές πέραν εκείνων που καθορίζει ο ιδρυτικός χάρτης του –στον ειρηνο-ινδικό χώρο. Μαζί με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που ανήκουν στο ΝΑΤΟ θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ηγετών τα τελευταία 30 χρόνια.
Η κρίση με την Ουκρανία και οι επιπλοκές της –θα συζητηθούν στο περιθώριο της διάσκεψης -, η ένταση των σχέσεων της Ουάσιγκτον με τη Ρωσία, τα ρωσικά αντίμετρα στο εμπάργκο που εφαρμόζει η ΕΕ και ο υποδαυλιζόμενος πανικός ο οποίος έχει καταλάβει τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία από την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία ήταν το «μάννα εξ ουρανού» στο ΝΑΤΟ, στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε δύο-τρεις ευρωπαϊκές χώρες για να αναζωογονήσουν την Ατλαντική Συμμαχία η οποία έχασε τον λόγο ύπαρξης από την ημέρα που ο Ψυχρός Πόλεμος τερματίστηκε.
Με την παρότρυνση της Ουάσιγκτον, οι τρεις χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία) και η Πολωνία δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Ο εσθονός πρόεδρος Τοόμας Ιλβες δήλωσε την περασμένη Κυριακή ότι «δεν μπορεί να αποκλείσει» ρωσική επίθεση στη χώρα του και ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τασκ ζήτησε από το ΝΑΤΟ «συγκεκριμένα μέτρα (…) ουσιαστικής βοήθειας» σε περίπτωση κρίσης.
Η απάντηση, από τον Γενικό Γραμματέα Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ήταν άμεση. Το ΝΑΤΟ, δήλωσε, «σχεδιάζει» τη δημιουργία νέων μόνιμων βάσεων στην Ανατολική Ευρώπη καθώς και τη συγκρότηση «επίλεκτης μονάδας ταχείας επέμβασης» ώστε να γνωρίζει εκ των προτέρων «ο επιτιθέμενος» ότι θα συναντήσει δυνάμεις από όλο το ΝΑΤΟ. Και πρόσθεσε: «Οι ανατολικοί σύμμαχοί μας θα ικανοποιηθούν όταν δουν ότι ένα νέο ΝΑΤΟ είναι σε ετοιμότητα». Η διάσκεψη κορυφής του Νιούπορτ θα διαμορφώσει το ανάλογο κείμενο.
Η δημιουργία «μόνιμων βάσεων» του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής –παλαιός και μόνιμος στόχος της Ουάσιγκτον –προκαλεί προβλήματα και οπωσδήποτε θα εντείνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της Δύσης με τη Μόσχα. Η Γερμανία δεν φαίνεται πρόθυμη να υποστηρίξει το σχέδιο και ήταν η Ανγκελα Μέρκελ η οποία επισήμανε αυτή τη διαφωνία στους Βορειοευρωπαίους κατά τη διάσκεψή τους στις αρχές Αυγούστου στη Λετονία.
Ακόμη εντονότερη είναι η διαφωνία της Γερμανίας, Οπως και άλλων κρατών-μελών, για την «αναβάθμιση» της αμερικανικής αντιπυραυλικής «ασπίδας» ώστε «να καλύπτει πλήρως τη Ρωσία». Φυσικά πρόκειται για αστειότητες, επειδή η «ασπίδα» δημιουργήθηκε και άρχισε να τοποθετείται στην Πολωνία όχι για να ελέγχει την πυραυλική δραστηριότητα της Βόρειας Κορέας, όπως ισχυρίζονται οι Αμερικανοί, αλλά για να παρακολουθεί τη στρατιωτική μηχανή της Ρωσίας.

«Επί σειρά ετών βεβαιώναμε τη Ρωσία ότι το αντιπυραυλικό σύστημα δεν κατευθυνόταν στη χώρα τους. Πώς θα τους πούμε τώρα για τις αλλαγές στόχου;»
εξηγούσε στο Βερολίνο κυβερνητική πηγή τη γερμανική αντίδραση. Ωστόσο το ΝΑΤΟ δεν δείχνει να υποχωρεί. Αξιωματούχος της Συμμαχίας δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι το ζήτημα «οπωσδήποτε θα συζητηθεί σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις ηγετών αλλά και στο περιθώριο της διάσκεψης» και προεξόφλησε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο πολωνός πρωθυπουργός θα φέρουν το ζήτημα στις συναντήσεις τους.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η Φινλανδία και η Σουηδία ανακοίνωσαν ότι «σχεδιάζουν μια πιο στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ» και ότι θα συνάψουν μια συνθήκη για να έχουν στρατιωτική βοήθεια από τη Συμμαχία σε περίπτωση «έκτακτης κατάστασης». Η σουηδή υπουργός Αμυνας Κάριν Ενστρεμ δήλωσε ότι οι δύο χώρες δεν ζητούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θα ήθελαν όμως την «ουσιαστική συνδρομή του» σε περίπτωση «καταστροφών και απειλής της ασφάλειάς τους».

ΑΤΖΕΝΤΑ

Δαπάνες, Μέση Ανατολή, μετανάστευση και ναρκωτικά

Η «ανάγκη» για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κάθε χώρας – μέλους στο πλαίσιο της «ρωσικής επιθετικής πολιτικής» είναι από τα σημαντικά θέματα της ατζέντας τα οποία επισήμανε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στην προσκλητήρια επιστολή που έστειλε στους ομολόγους του στη Συμμαχία. Το Αφγανιστάν όπου οι στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται, τυπικά, υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το νέο μεταναστευτικό ρεύμα που δημιούργησε, οι «κίνδυνοι για την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών» από χώρες που είναι σε εμφύλιο πόλεμο, τα ναρκωτικά και η ηλεκτρονική κατασκοπεία είναι μερικά από εκείνα που θα συζητηθούν και με τους ηγέτες κρατών εκτός ΝΑΤΟ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ