Ένα ροκ συγκρότημα με έδρα την Ουκρανία έχει καταφέρει να δημιουργήσει σάλο στα ρωσόφωνα κοινωνικά δίκτυα καθώς αυτοπροσδιορίζεται ως φιλορωσικό, προκαλώντας την οργή των Ουκρανών. Το ερασιτεχνικό γκρουπ δεν διαθέτει όνομα, μέχρι στιγμής, αλλά έχει φροντίσει να ανεβάσει στο YouTube ένα χλευαστικό τραγούδι που διακωμωδεί τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.


Το σχετικό βίντεο έχουν δει μέχρι σήμερα πάνω από 1.6 εκατομμύρια χρήστες του YouTube από Ρωσία και Ουκρανία, με πολλούς πλέον να αναρωτιούνται κατά πόσο η μπάντα αυτή είναι όντως πραγματική ή αν αποτελεί ένα προπαγανδιστικό τέχνασμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Ο ουκρανός πρόεδρος / ένας ανίκανος μεθύστακας / που γλείφει την Αμερική», λέει το τραγούδι που δανείζεται τη μουσική του από πασίγνωστο σοβιετικό παιδικό μιούζικαλ του 1975 με τίτλο «Μπουρατίνο». Η ταινία, ρωσική εκδοχή του Πινόκιο, είναι δημοφιλής ακόμη και σήμερα, ειδικά στους μεγαλύτερους σε ηλικία Ρώσους,
«Η μουσική που χρησιμοποιούν είναι από μια παλιά ρωσική ταινία κι είναι ενδεικτικό μιας νοσταλγικής στροφής που παρατηρείται τελευταία στη Ρωσία. Οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν ξανά στην «παλιά-καλή-Σοβιετική Ένωση», μια τάση που πλέον έχει βαφτιστεί «Νέα Ρωσία», λέει ο Φαμίλ Ισμαϊλοφ από το BBC Ρωσίας στο σχετικό ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου.
«Στην νέα αυτή γη / που τη λένε Νέα Ρωσία / εκεί όπου κυματίζει η τρίχρωμη σημαία / κρατάω ένα Καλάσνικοφ σαν πιο καλό μου φίλο / και χώνομαι στο δάσος με τις λεύκες», λέει σε κάποιο άλλο σημείο το τραγούδι του συγκροτήματος, τα μέλη του οποίου υποστηρίζουν πως «λέμε την αλήθεια, τη γυμνή αλήθεια [σχετικά με το τι συμβαίνει στην Ουκρανία σήμερα]».
Ωστόσο κάποιοι θεωρούν πως το βίντεο είναι ακόμη ένα προπαγανδιστικό κόλπο του Πούτιν, που θα χρησιμεύσει στην «εκστρατεία» του περί Νέας Ρωσίας. «Νομίζω πως πρόκειται για προπαγάνδα εκ μέρους της ρωσικής κυβέρνησης κι αυτό φαίνεται κι από την κινηματογράφηση του βίντεο αλλά και τον τρόπο που είναι οργανωμένο όλο το σκηνικό», σημειώνει η Αναστασία Ντενίσοβα, μια ρωσίδα ειδική επί κοινωνικών δικτύων.
Εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου αρνήθηκε πως η κυβέρνηση έχει οποιαδήποτε σχέση με το αναπάντεχα δημοφιλές βίντεο.
Το BBC επικοινώνησε με το μουσικό συγκρότημα και τους έκανε δυο ερωτήσεις, στις οποίες ωστόσο απαντάνε ειρωνικά ή υπεκφεύγουν: «Έχετε σχέση με την ρωσική κυβέρνηση»; Ρωτάει ο δημοσιογράφος και ένα μέλος απαντάει «Χαχαχα, πότε είπαμε πως ήταν η τελευταία φορά που μίλησα με το Κρεμλίνο;», ενώ στην ερώτηση «γιατί φοράτε μάσκες;», η απάντηση είναι «για να είναι ζεστά τα αυτιά μας».

«Όσοι βρίσκουν αστείο αυτό το βίντεο, είμαι σίγουρη πως δεν έχουν βρεθεί ποτέ τους υπό καθεστώς βομβαρδισμού, να δέχονται πυρά και σφαίρες, ούτε έχασαν ποτέ τα σπίτια τους, τις οικογένειες ή τους φίλους τους εξαιτίας μιας βόμβας», λέει στο BBC η φιλο-ουκρανη ακτιβίστρια Ντιάνα Μπεργκ.