Μετά τις καταγγελίες και τα στοιχεία του ΝΑΤΟ για συμμετοχή ρώσων στρατιωτών στις εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πέρασε στην αντεπίθεση, λέγοντας ότι το πρόβλημα στην περιοχή έγκειται στην άρνηση του Κιέβου να αρχίσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους αντάρτες.

Οι νέες δηλώσεις του Πούτιν έγιναν στη διάρκεια επίσκεψής του σε κατασκήνωση νέων, έξω από τη Μόσχα, την Παρασκευή. Έρχονται, δε, σε συνέχεια εκείνων που έκανε το βράδυ της Πέμπτης -ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη συνεδριάσεις στον ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εν μέσω αντιδράσεων της ΕΕ για την ρωσική στρατιωτική εμπλοκή στις συγκρούσεις-, με τις οποίες ο ρώσος πρόεδρος εξήρε τις επιτυχίες των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, ενώ παράλληλα τους κάλεσε να επιτρέψουν τη διέλευση ουκρανών στρατιωτών που έχουν εγκλωβιστεί.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι αν και η Ρωσία δεν επιθυμεί, ούτε σχεδιάζει να εμπλακεί σε συρράξεις μεγάλης κλίμακας, εντούτοις είναι πάντα έτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εις βάρος της. Υπενθύμισε, δε, ότι η Ρωσία είναι μια από τις υπερδυνάμεις σε ό,τι αφορά τα πυρηνικά όπλα.

Επιπλέον, σύμφωνα με δηλώσεις του γγ του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (της στρατιωτικής συμμαχίας των πρώην σοβιετικών χωρών, όπως η Λευκορωσία, η Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν, υπό τη Ρωσία) Νικολάι Μπορντιούτζα στο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, οι δυνάμεις του Οργανισμού είναι έτοιμες να λάβουν μέρος σε οποιαδήποτε επιχείρηση «διατήρησης της ειρήνης», ακόμη και στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι το Κίεβο θα πρέπει να αρχίσει μια ουσιαστική και βιώσιμη κι όχι τεχνική διαπραγμάτευση με τους αντάρτες.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, στη διάρκεια των συνομιλιών αυτών θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα «ποια θα είναι τα δικαιώματα του λαού του Ντονμπάς, του Λουχάνσκ, του νοτιοανατολικού τμήματος» της Ουκρανίας.

Ο ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε, δε, ότι Ρώσοι και οι Ουκρανοί αποτελούν ένα λαό. «Οι άνθρωποι που έχουν δικές τους απόψεις για την Ιστορία και την ιστορία της χώρας μας ενδέχεται να διαφωνήσουν μαζί μου, αλλά μου φαίνεται ότι ο ρωσικός και ο ουκρανικός λαός είναι ουσιαστικά ένας», σημείωσε.

Ενισχύοντας τη ρητορική σχετικά με τη φασιστική κυβέρνηση του Κιέβου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία θυμίζει την πολιορκία του Λένινγκραντ στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

«Μικρά χωριά και μεγάλες πόλεις είναι περικυκλωμένα από τον ουκρανικό στρατό ο οποίος βάλλει εναντίον κατοικημένων περιοχών με στόχο να καταστρέψει τις υποδομές […] Δυστυχώς αυτό μου θυμίζει γεγονότα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, όταν Γερμανοί φασίστες […] πολιορκούσαν τις πόλεις μας»
επισήμανε.

Παράλληλα ο ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι η χώρα του θα πρέπει να ενισχύσει τη θέση της στην πλούσια σε πόρους περιοχή της Αρκτικής, τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά, την ώρα που και άλλες χώρες επιθυμούν να αυξήσουν την επιρροή τους.

«Τα συμφέροντά μας είναι συγκεντρωμένα στην Αρκτική. Και φυσικά θα πρέπει να δώσουμε περισσότερη προσοχή στα θέματα ανάπτυξης της Αρκτικής και της ενίσχυσης της θέσης μας (εκεί)», είπε.