H γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ και άλλους διεθνείς εταίρους σχετικά με το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, αλλά το Βερολίνο δεν θα συμμετάσχει σε οποιουδήποτε είδους στρατιωτική επέμβαση εκεί, δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ερωτηθείς πώς αντιλαμβάνεται η Γερμανία το ενδεχόμενο μιας επιχείρησης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ο εκπρόσωπος δήλωσε: «Φυσικά συζητάμε για αυτό το θέμα με τους συμμάχους μας, περιλαμβανομένης της Ουάσιγκτον… αλλά η Γερμανία δεν θα εξετάσει τη συμμετοχή της σε οποιουδήποτε είδους στρατιωτική δράση στη Συρία».

«Παρ΄όλα αυτά θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες να ενισχύουμε τη δημοκρατική αντιπολίτευση στη Συρία» προσέθεσε ο ίδιος.

Γερμανία προς Ρωσία: Σταματήστε να στέλνετε όπλα στην Ουκρανία

Η μεταφορά ρωσικών δυνάμεων και όπλων στην Ουκρανία αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα και η Μόσχα πρέπει να εγγυηθεί ότι θα σταματήσει, επισήμανε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ζάιμπερτ είπε ότι μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Μινσκ μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Πέτρο Ποροσένκο αποτελεί ένα καλό πρώτο βήμα με στόχο την επίλυση της κρίσης, ωστόσο πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα.

«Η προϋπόθεση για μια αποτελεσματική αμοιβαία κατάπαυση του πυρός είναι ότι η Ρωσία πρέπει να συμβάλει στην αποκλιμάκωση και να υπάρχει μια συμφωνία για την ασφάλεια των συνόρων» επισήμανε ο Ζάιμπερτ.

«Έχει καθυστερήσει πολύ η σωστή φύλαξη των συνόρων και ο τερματισμός όλων των μορφών υποστήριξης προς τους αυτονομιστές διαμέσου των συνόρων. Η Ρωσία φέρει μεγάλη ευθύνη για αυτό» τόνισε ο Ζάιμπερτ.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει την Κυριακή για τον εξοπλισμό που θα σταλεί στους Κούρδους του Ιράκ.

«Θα βοηθήσουμε με ορισμένα εφόδια, σύμφωνα με τις δυνατότητές μας, ώστε (οι Κούρδοι του Ιράκ) να πολεμήσουν και να εμποδίσουν τον ISIS από το να καταλάβει ολόκληρη την περιοχή και να δημιουργήσει χαλιφάτο» είπε ο Στάινμαγερ σε συνέντευξη Τύπου στην Πράγα.

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμα σε κάποια απόφαση, αλλά πιστεύω ότι την Κυριακή θα υπάρξει απόφαση για το τι θα πρέπει να δοθεί» πρόσθεσε.