Αναγκαστική προσγείωση έκανε ο πιλότος αεροπλάνου της αμερικανικής εταιρίας United Airlines λόγω ενός ομηρικού καβγά ανάμεσα σε δύο επιβάτες με ασήμαντη αφορμή: την ρύθμιση της πλάτης ενός καθίσματος.
Το γεγονός συνέβη στην πτήση 1462 από το Newark στο Denver, όταν ένας άντρας χρησιμοποίησε σαν «τανάλια» μία επιγονατίδα για να εμποδίσει το μπροστινό κάθισμα από το να γέρνει προς τα πίσω. Η κυρία που καθόταν μπροστά επέμενε να ρίχνει πίσω το κάθισμά της, προκαλώντας τον εκνευρισμό του δράστη, ο οποίος έκρινε ότι δεν είχε αρκετό χώρο για να ανοίξει τον φορητό του υπολογιστή.
Οι δύο επιβάτες άρχισαν να λογομαχούν, αλλά οι ασκοί του Αιόλου άνοιξαν όταν μια αεροσυνοδός ζήτησε από τον άνδρα που είχε μπλοκάρει την πλάτη του καθίσματος να την ξεμπλοκάρει και εκείνος αρνήθηκε. Τα αίματα άναψαν και, μεταξύ άλλων, η γυναίκα που καθόταν στο μπροστινό κάθισμα πέταξε στον άνδρα ένα ποτήρι νερό.
Κυβερνήτης και εταιρία αποφάσισαν να προσγειώσουν το αεροπλάνο στο Διεθνές Αεροδρόμιο O’Hare του Σικάγο και η πτήση συνεχίστηκε χωρίς τους δύο 48χρονους επιβάτες, με καθυστέρηση μίας ώρας και 38 λεπτών.
Ας σημειωθεί πως η θέση τους ήταν η «economy plus» που, μεταξύ άλλων, διαφημίζεται διότι εξασφαλίζει τέσσερα εκατοστά περισσότερου χώρου στους επιβάτες από ότι η απλή οικονομική θέση.
Οι αμερικανικές Αρχές αφήνουν ελεύθερο το πεδίο σχετικά με τις πλάτες των καθισμάτων στην καμπίνα των επιβατών. Έτσι, ενώ ορισμένες εταιρίες όπως η Σπίριτ Ερλάινς και η Αλλέτζιαντ Έαρ αφήνουν μονίμως όρθια τα καθίσματα, άλλες είναι αυστηρότερες, καθώς μπορούν ακόμη και να επιβάλουν πρόστιμο για ανάρμοστη συμπεριφορά ύψους έως και 25.000 δολαρίων.
Πάντως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αεροδρομίου του Σικάγο, στην υπόθεση των συγκεκριμένων «ευέξαπτων επιβατών» δεν επεβλήθη πρόστιμο, ούτε ασκήθηκε καμία δίωξη.