Εντυπωσιακά στοιχεία για την ανάπτυξη και δράση της ευρωπαϊκής μαφίας αποκαλύπτει η έκθεση επιτροπής ερευνητών, η οποία θα δοθεί στην δημοσιότητα στις Βρυξέλλες στο τέλος Σεπτεμβρίου. «Το τοπίο του ευρωπαϊκού οργανωμένου εγκλήματος άλλαξε, ελέγχεται σήμερα από ομάδες ισχυρότερες και πιο ευέλικτες από άλλοτε, αλλά μικρότερες οργανωτικά», δήλωσε ο καθηγητής Εγκληματολογίας Ερνέστο Σαβόνα, επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου Transcrime του Πανεπιστήμιου του Μιλάνου.

Σήμερα στην Ευρώπη λειτουργούν τουλάχιστον 3.000 ομάδες οργανωμένου εγκλήματος. Σε επτά μόνο χώρες–Γαλλία, Ιταλία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ισπανία, Βρετανία και Ολλανδία–συγκεντρώνουν 40 δις ευρώ το χρόνο από εμπόριο ναρκωτικών, παραποιημένων προϊόντων και πορνεία.

Πολύ πιο σοβαρό και επικίνδυνο για την κοινωνία και πιο δύσκολο για την δίωξη του είναι η διείσδυση αυτής της μαφίας στον κόσμο των νόμιμων επιχειρήσεων. «Δηλητηριάζουν την οικονομία», λέγει ο καθηγητής Σαβόνα. Υπολογίζει ότι στις χώρες της ΕΕ οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος εισπράττουν 150 δις ευρώ το χρόνο από τη συμμετοχή τους στη νόμιμη οικονομία. Σήμερα πάνω από 550 επιχειρήσεις σε χώρες της ΕΕ ανήκουν είτε εξ ολόκληρου είτε σε μεγάλο ποσοστό στην ευρωπαϊκή μαφία.

Τη μεγαλύτερη δραστηριότητα σε αυτό τον τομέα έχουν η Κόζα Νόστρα της Σικελίας από την «έδρα» της στη Ρουμανία και η Καμόρα από την Ισπανία. Μόλις το 1% του παράνομου χρήματος κατορθώνουν να κατάσχουν ή «να παγώσουν» οι ευρωπαϊκές διωκτικές δυνάμεις. Η Κομισιόν, με τηνέγκριση του ευρωκοινοβουλίου και του συμβουλίου υπουργών, προώθησε από τις αρχές του χρόνου διατάξεις οι οποίες δίνουν στις εθνικές κυβερνήσεις το δικαίωμα κατάσχεσης περιουσιών και μετρητών που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα και δημιουργήθηκαν παράνομα.

«Δεν κάνουν επενδύσεις στην υψηλή τεχνολογία, δεν έχουν τρόπο, ίσως και δεν γνωρίζουν πώς να χειριστούν μια τέτοια βιομηχανία», σημειώνει ο Σαβόνα. Προτιμούν πιο πατροπαράδοτες επιχειρήσεις. Ιταλοί, Ρώσοι ή Κινέζοι επενδύουν σε οικοδομικές εταιρίες, σε μπαρ, εστιατόρια, ακίνητη περιούσια και οι Κινέζοι ιδιαίτερα στο χώρο της εριουργίας και του υφάσματος. Οι ισπανικές «ομάδες μοτοσικλετιστών» έχουν αδυναμία στα κέντρα για τατουάζ και στις εταιρίες «σεκιουριτάδων».

Τα στοιχεία και οι αναλυτικές εκθέσεις για το ευρωπαϊκό οργανωμένο έγκλημα συγκεντρώθηκαν στον «Φάκελο Οργανωμένου Εγκλήματος» με επίσημα στοιχεία των δυο τελευταίων ετών από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ αλλά, όπως δηλώνει ο Σαβονα, «χρειάζεται ακόμη πολύ εργασία και έρευνα για το οργανωμένο έγκλημα στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια».

Κατά παράδοση η Ιταλία είναι η «πατρίδα» της Μαφίας με την Κόζα Νόστρα, Καμόρα, Απουλία κλπ , οι οποίες εξακολουθούν «να αρμέγουν» τουλάχιστον 10 δις ευρώ το χρόνο, αλλά «έχει ξεθυμάνει η δύναμη τους». Οι ιταλικές ομάδες ήταν πολύ δυνατές στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 «τώρα όμως είναι μικρότερες και έχουν χάσει σε επιρροή».