Τόσο την συριακή κυβέρνηση όσο και τους τζιχαντιστές στη Συρία κατηγορεί επιτροπή του ΟΗΕ για συστηματική διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, με την Κάρλα ντελ Πόντε να ζητά να σταλεί ο «φάκελος Συρία» στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Οι ερευνητές θεωρούν «βάσιμη υπόθεση» τη χρήση χημικών όπλων από τη Δαμασκό ενώ μιλούν για συστηματικές εκτελέσεις από τους τζιχαντιστές με στόχο την καλλιέργεια κλίματος φόβου.

Η έκθεση των ερευνητών των Ηνωμένων Εθνών, τα ευρήματα της οποίας παρουσιάστηκαν την Τετάρτη, ολοκληρώθηκε σε έξι μήνες με συνεντεύξεις και εξέταση φωτογραφικών ντοκουμέντων και στοιχείων γύρω από τον πολύχρονο, πλέον, εμφύλιο.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι υπάρχουν στοιχεία πως οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιεί βαρέλια-βόμβες, μεταξύ άλλων και με χημικά μέσα -πιθανότατα χλωρίνη- σε οκτώ περιστατικά τον Απρίλιο.

Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει ότι οι χιλιάδες φωτογραφίες από τις συριακές φυλακές δείχνουν «συστηματικό βασανισμό και θανάτωση κρατουμένων», ενώ τονίζει ότι οι αναφορές για θανάτους στη φυλακή έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα στην περιοχή της Δαμασκού.

Η έκθεση είναι επίσης κόλαφος για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, στους οποίους επιρρίπτει βασανιστήρια, δολοφονίες, εξαφανίσεις και στοχευμένη απομάκρυνση πληθυσμών.

Οι τζιχαντιστές, αναφέρει, «αναγκάζουν παιδιά να παρακολουθούν εκτελέσεις και θέτουν τις σορούς τίθενται σε κοινή θέα ως προειδοποίηση στους κατοίκους». «Δημόσιες εκτελέσεις έχουν γίνει κοινό θέαμα κάθε Παρασκευή στη Ράκα», την οποία ελέγχουν οι τζιχαντιστές, αναφέρει η έκθεση.

Παράλληλα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, οι ερευνητές του ΟΗΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την τύχη εφήβων οι οποίοι υποχρεώνονται να εκπαιδευθούν σε στρατόπεδα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και υπογράμμισαν πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν υπόψη την παρουσία των παιδιών αυτών πριν εξαπολύσουν οποιεσδήποτε αεροπορικές επιδρομές.

«Ανάμεσα στα πιο ανησυχητικά ευρήματα της έκθεσης αυτής είναι περιγραφές για μεγάλα στρατόπεδα εκπαίδευσης όπου παιδιά, ως επί το πλείστον αγόρια από την ηλικία των 14 ετών, στρατολογούνται και εκπαιδεύονται για να πολεμήσουν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους μαζί με ενηλίκους» δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο Πάουλο Πινέιρο, πρόεδρος της επιτροπής των ερευνητών του ΟΗΕ.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει ήδη πλήξει το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ζητήσει να πραγματοποιηθούν αναγνωριστικές πτήσεις με στόχο να συγκεντρωθούν πληροφορίες για τις μονάδες του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, για την περίπτωση που αποφασίσει να διατάξει την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών εκεί.