Οι τζιχαντιστές κρατούν όμηρο μία νεαρή Αμερικανίδα, η οποία εργαζόταν σε οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, αποκάλυψε την Τρίτη εκπρόσωπος της οικογένειάς της.

Είναι το τρίτο άτομο από τις ΗΠΑ που έχει απαχθεί από το Ισλαμικό Κράτος.

Πρόκειται για μία 26χρονη γυναίκα, της οποίας η ταυτότητα δεν έχει αποκαλυφθεί, εξαιτίας φόβων ότι μπορεί να κινδυνεύει η ασφάλειά της.

Μετά τον αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ, το Ισλαμικό Κράτος απείλησε να αποκεφαλίσε άλλον έναν αγνοούμενο αμερικανό δημοσιογράφο, τον Στίβεν Σότλοφ.

Την Τρίτη, αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο Λευκός Οίκος έχει ανάψει πράσινο φως να ξεκινήσουν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη συριακή επικράτεια για εντοπιστούν θέσεις των τζιχαντιστών -κίνηση που ερμηνεύεται ως προετοιμασία για επέκταση των πληγμάτων κατά του Ισλαμικού Κράτους και εκτός του Ιράκ.

Σε σχόλιά του, ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε να κυνηγήσει τους δολοφόνους του Φόλεϊ, αλλά παραδέχθηκε ότι το να ξεριζωθεί το Ισλαμικό Κράτος από το Ιράκ και τη Συρία δεν θα είναι εύκολο.

«Η Αμερική δεν ξεχνά, μπορούμε να φτάσουμε μακριά, έχουμε υπομονή, θα αποδοθεί δικαιοσύνη» δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε βετεράνους πολέμου.

«Το να ξεριζώσουμε έναν καρκίνο όπως το ISIL δεν θα είναι εύκολο και δεν θα είναι γρήγορο» δήλωσε ο Ομπάμα.

Ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος εμπλέκεται σε «ενεργά σχέδια» για επιθέσεις «εναντίον της πατρίδας» του ή της Ευρώπης, αλλά εάν διαπιστωθεί πως υπάρχει τέτοια απειλή θα είναι δικαιολογημένη η έναρξη μιας επίθεσης εναντίον της, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Εν τω μεταξύ, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση στη Γενεύη τη Δευτέρα για καταχρήσεις του Ισλαμικού Κράτους και άλλων στρατιωτικών οργανώσεων στο Ιράκ.

Ο ΟΗΕ έκανε δεκτό το αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης που είχε τη στήριξη της Αιγύπτου, του Ιράν, των ΗΠΑ και κρατών-μελών της ΕΕ.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι καταδίκασε τα «άθλια, εκτεταμένα» εγκλήματα των δυνάμεων του Ισλαμικού Στρατού στο Ιράκ, κάνοντας λόγο για μαζικές εκτελέσεις κρατουμένων και τονίζοντας ότι αυτά μπορεί να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου.