Το σοκαριστικό βίντεο του αποκεφαλισμού του Τζέιμς Φόλεϊ στη Συρία, οδήγησε σε πλήθος ερευνών γύρω από τις συνθήκες δολοφονίας του αμερικανού δημοσιογράφου. Μία ημέρα αφού ο βρετανός πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες είπε ότι οι Αρχές στη χώρα του είναι πολύ κοντά στο να αναγνωρίσουν τον δολοφόνο, δύο αμερικανοί αναλυτές εξηγούν στο αμερικανικό δίκτυο CNN γιατί η δουλειά της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ δύσκολη. Τα ερωτήματα είναι πολλά. Εμφανίζεται και δεύτερος εκτελεστής στο βίντεο; Μήπως ο Φόλεϊ δολοφονήθηκε σε άλλο σημείο; Ποιός τον σκότωσε τελικά;
Προφορά
Οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε έναν άνδρα στο βίντεο που έχει βρετανική προφορά. Όπως εξήγησε ο ειδικός ήχου, Μάρτιν Μπάρι, στο CNN, ο εκτελεστής ακούγεται σαν να προέρχεται από συγκεκριμένη, πολυπολιτισμική, περιοχή του Λονδίνου. «Αυτός που μιλάει χρησιμοποιεί τα αγγλικά που χρησιμοποιούνται σε φτωχές, πολυφυλετικές περιοχές του κεντρικού Λονδίνου» είπε. Στο βίντεο ακούγεται μόνο μία φωνή.
Ανάστημα
Ο εγκληματολόγος Ρος Πατέλ, είπε όμως ότι υπάρχει και δεύτερος άνδρας, που πιθανώς είναι ο πραγματικός δολοφόνος. Ένας δεύτερος τζιχαντιστής εμφανίζεται στο βίντεο μετά από μία προφανή παύση. «Άλλαξε σίγουρα ο πρωταγωνιστής» είπε ο Πατέλ. «Υπάρχουν εμφανείς αλλά και λιγότερο εμφανείς αλλαγές στο ανάστημα, στη φυσική του παρουσία».
Μαχαίρια
Ο άνδρας που μιλάει κρατάει ένα μαχαίρι στα χέρια του. Φαίνεται όμως ότι το μαχαίρι είναι διαφορετικό από εκείνο που άφησαν δίπλα από το σώμα του Φόλεϊ. Οι διαστάσεις και ο τύπος του μαχαιριού είναι ελαφρώς διαφορετικός, είπε ο Πατέλ.
Θήκη πιστολιού
Στην προσπάθεια να διαπιστωθεί το εάν ο άνδρας που μιλάει είναι και ο εκτελεστής, πρέπει να εξετασθεί η θήκη του πιστολιού του. Βρίσκεται κάτω από την αριστερή του μασχάλη – ώστε το όπλο να χρησιμοποιηθεί με το δεξί χέρι. Αλλά ο εκτελεστής στο βίντεο είναι αριστερόχειρας.
Τοποθεσία
Ο μπλόγκερ Έλιοτ Χίγκινς παρατήρησε το φόντο του βίντεο. Πίσω από τους άνδρες βρίσκεται ένας δρόμος και ένας λόφος. Στο βάθος υπάρχει μία πεδιάδα και κτίρια. Ο Χίγκινς, χρησιμοποιώντας το Google Earth, κατέληξε ότι η περιοχή που φαίνεται στο βίντεο είναι η πόλη Ράκα στη βορειοκεντρική Συρία.