Τρεισήμισι χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, τον Μάρτιο του 2011, δημοσιεύτηκαν τα πρώτα αποτελέσματα μιας έρευνας για την εμφάνιση καρκίνου του θυρεοειδούς σε χιλιάδες παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, ο αριθμός των κρουσμάτων καρκίνου σε παιδιά κάτω των 18 ετών που επαληθεύτηκαν με χειρουργικές επεμβάσεις ανέρχεται στα 57, ενώ υπάρχουν άλλες 46 περιπτώσεις που οι γιατροί δεν δηλώνουν ακόμη βέβαιοι κατά 100%, αλλά εκτιμάται πως η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί κακοήθεις νεοπλασίες είναι πολύ μεγάλη. Επίσης, ένας έφηβος χειρουργήθηκε, αλλά ο όζος που βρέθηκε ήταν καλοήθης.
Από αυτές τις 104 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, οι 36 αφορούν σε αγόρια και οι 68 σε κορίτσια. «Οι καρκίνοι αυτοί στα πρώτα τους στάδια εντοπίστηκαν επειδή εξειδικευμένοι γιατροί διενήργησαν έγκαιρα και ενδελεχή τεστ με τη βοήθεια των καλύτερων δυνατών ιατρικών συσκευών εντοπισμού», τονίζει ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιοσιχίντε Σούγκα.

Επισίμως η σχέση των κρουσμάτων αυτών με το δυστύχημα δεν έχει ακόμη επαληθευτεί, παρόλο που οι γονείς των παιδιών που προσβλήθηκαν από καρκίνο δυσκολεύονται να πιστέψουν πως η αιτία που τα παιδιά τους αρρώστησαν είναι κάποια άλλη πέραν από την έκθεσή τους στην ακτινοβολία ραδιενεργού ιωδίου 131 κατά τις πρώτες ημέρες μετά την καταστροφή. «Δύσκολα μπορεί αυτή τη στιγμή να τεκμηριωθεί μια σχέση αιτίου-αιτιατού, αλλά πρέπει να συνεχιστούν οι εξετάσεις, διότι η αναλογία της ανακάλυψης όγκων αυξάνεται με την ηλικία», δήλωσε ο καθηγητής Σινίτσι Σουζούκι του πανεπιστημίου ιατρικής της Φουκουσίμα.
Ιατρική επιτροπή η οποία παρακολουθεί την υγεία των κατοίκων στην επαρχία Φουκουσίμα έχει ήδη διενεργήσει εξετάσεις σε περίπου 367.000 παιδιά κάτω των 18 ετών. Απ’ αυτά, τα περίπου 296.000 έχουν ήδη εξεταστεί για καρκίνο του θυρεοειδούς. Η αναλογία των παιδιών στην επαρχία Φουκουσίμα που πλήττονται είναι της τάξης των 30 ανά 100.000.