Το Αμερικανικό Ναυτικό δίνει 25 σεντς (ούτε καν 20 λεπτά του ευρώ) σε όποιον δέχεται «να αγοράσει» ένα παροπλισμένο αεροπλανοφόρο. Είναι αραγμένο σε κάποιο λιμάνι του Τέξας και το Πεντάγωνο θέλει να το ξεφορτωθεί. Αυτός που θα το πάρει αναλαμβάνει την υποχρέωση να το μεταφέρει «το ταχύτερο» –φυσικά για διάλυση.

Πρόκειται για το 56.000 τόνων «Saratoga» το οποίο έδρασε στα χρόνια του πόλεμου στο Βιετνάμ, αλλά παροπλίστηκε το 1996. Ήταν το αεροπλανοφόρο το οποίο έγινε παγκόσμια γνωστό όταν βοήθησε στη σύλληψη των παλαιστίνιων τρομοκρατών οι οποίοι το 1985 στη Μεσόγειο είχαν καταλάβει το κρουαζιερόπλοιο «Achille Lauro». Τρία μαχητικά αεροσκάφη υποχρέωσαν τους τρομοκράτες να το εγκαταλείψουν και το πλοίο οδηγήθηκε στη Σικελία.

Το «Saratoga» πήρε μέρος στον πρώτο πόλεμο στο Ιράκ και βρέθηκε στην Αδριατική και στο Ιόνιο από το 1992 ως το 1994, στα χρόνια της κρίσης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Δεν είναι το πρώτο αεροπλανοφόρο που είχε τέτοιο άδοξο τέλος. Τον περασμένο Οκτώβριο το Αμερικανικό Ναυτικό «ξεφορτώθηκε» το 60.000 τόνων «Forstal» που μεταφέρθηκε για διάλυση. Ένα τρίτο αεροπλανοφόρο, το 65.000 τόνων «Constellation» έχει σειρά, αργότερα το φθινόπωρο.