Εκατοντάδες πολίτες από διάφορες χώρες, στην πλειονότητα τους Κινέζοι και άλλοι Ασιάτες, έχουν υποβάλει αιτήσεις στην κυβέρνηση της Μάλτας για να αποκτήσουν ιθαγένεια και διαβατήριο Μάλτας.

Τον περασμένο Απρίλιο ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός Τζόζεφ Μούσκατ, ανήγγειλε ότι «θα πρόσφερε» 1.800 διαβατήρια σε «ξένους άμεμπτης διαγωγής και με προσόντα» έναντι «λογικού αντίτιμου» με στόχο να συγκεντρωθούν 200 εκατ. ευρώ. Η πρωτοβουλία του επικρίθηκε από την συντηρητική αντιπολίτευση και προκάλεσε την αντίδραση της (τότε) επίτροπου σε θέματα δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ η οποία δήλωσε ότι «η εμπορευματοποίηση» των διαβατηρίων «απαξιώνει και εξευτελίζει την έννοια του ευρωπαίου πολίτη».

Το νομικό τμήμα της ΕΕ κάλυψε την ενέργεια της Μάλτας επειδή, όπως ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες, δεν υπάρχει νομικό στοιχείο στην ευρωπαϊκή συνθήκη το οποίο θα εμποδίζει την αγοραπωλησία διαβατηρίων.

Οι κάτοχοι διαβατηρίου «νέοι πολίτες της Μάλτας» θα έχουν όλα τα δικαιώματα του Ευρωπαίου, θα μπορούν να εγκατασταθούν και να εργαστούν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ και να ταξιδεύουν δίχως βίζα στα 28 κράτη μέλη της και σε άλλες 69 χώρες.

Η εταιρία Henley & Partners, η οποία ανέλαβε τον έλεγχο των υποψήφιων ανακοίνωσε ότι ο ένας στους τρεις υποψήφιους–στην πλειονότητα πολίτες από χώρες της Μέσης Ανατολής–δεν πληρούσε τις απαραίτητες προϋπόθεσης. Οι υποψήφιοι, μεταξύ άλλων, πρέπει να παραμείνουν στη Μάλτα τουλάχιστον 12 μήνες πριν λάβουν το διαβατήριο. Πιστεύεται ότι τα πρώτα διαβατήρια θα δοθούν στις αρχές της άνοιξης.