Η πρώτη ιδιωτική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών στα νερά της Μεσογείου η οποία χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ένα ιταλοαμερικανικό ζευγάρι ξεκίνησε τις προσπάθειες εντοπισμού σκαφών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Το πλοίο με την ονομασία Φοίνικας 1 έχει μήκος 40 πόδια (12 μέτρα) και ξεκίνησε τη Δευτέρα από τη Μάλτα την πρώτη του αποστολή, η οποία θα διαρκέσει 60 ημέρες, ελπίζοντας να βοηθήσει ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο στα νερά της Μεσογείου.

Ο Φοίνικας 1 είναι στελεχωμένος από ναυαγοσώστες αλλά και μια ιατρική ομάδα, ενώ μεταφέρει δύο μικρά σκάφη και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που είναι εξοπλισμένα με σύστημα υπέρυθρης ανίχνευσης για να εντοπίζονται και τις νυχτερινές ώρες οι βάρκες των μεταναστών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μεταφέρει ο Φοίνικας 1 μπορούν να μείνουν στον αέρα για έξι ώρες καλύπτοντας ακτίνα δράσης εκατό μιλίων ενώ στη συνέχεια διαβιβάζουν τις πληροφορίες τους στα συντονιστικά κέντρα διάσωσης στη Μάλτα και την Ιταλία, όπως δήλωσε ο Κρίστοφερ Κατραμπόνε ο εκ των ιδρυτών, μαζί με τη σύζυγό του Ρεγγίνα, του ιδρύματος MOAS με έδρα τη Μάλτα. Ο Φοίνικας 1 θα μεταφέρει επίσης σωσίβια, τρόφιμα, νερό και πρώτες βοήθειες.

Τα πλοιάρια των μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο με αφετηρία τη Βόρεια Αφρική είναι συνήθως υπερφορτωμένα και παρασύρονται από τα ρεύματα με αποτέλεσμα οι μετανάστες να βρίσκονται επί μέρες στη θάλασσα με σοβαρό κίνδυνο αφυδάτωσης εκτός από τον προφανή κίνδυνο της βύθισης των σκαφών.

Σύμφωνα με το ζεύγος Κατραμπόνε ο αριθμός των πλοιαρίων που μεταφέρουν μετανάστες θα αυξηθεί, παρά τις πρόσφατες ναυτικές τραγωδίες, εξαιτίας των τρομερών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Αφρική, όπου είναι σε πλήρη έξαρση η επιδημία του φονικού ιού Εμπολα.