Σάλο έχει προκαλέσει η «παρέλαση» αιχμαλώτων που οργάνωσαν οι φιλορώσοι αντάρτες στο Ντονέτσκ την Κυριακή. Το Βερολίνο εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έγκλημα πολέμου. Την ίδια ώρα, πάντως, η Μόσχα δεν είδε «κάτι ταπεινωτικό».

Η «παρέλαση» ουκρανών αιχμάλωτων πολέμου στο κέντρο του Ντονέτσκ, την οποία οργάνωσαν και παρουσίασαν φιλορώσοι αντάρτες στο προπύργιό τους, «δεν είχε τίποτε ταπεινωτικό», δήλωσε τη Δευτέρα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Είδα μια φωτογραφία της παρέλασης. Δεν είδα τίποτε που να μπορεί να θεωρηθεί ταπεινωτικό» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου.

«Όσον αφορά την εξευτελιστική μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου, ας αφήσουμε τους δικηγόρους να ασχοληθούν με αυτό»
, δήλωσε ο Λαβρόφ, ο οποίος στη συνέχεια κατηγόρησε την ουκρανική εθνοφρουρά για διάπραξη «ωμών εγκλημάτων πολέμου» σε βάρος του άμαχου πληθυσμού.

Η Μόσχα κατηγορεί τακτικά το Κίεβο ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου, κυρίως με τους «τυφλούς» βομβαρδισμούς του σε κατοικημένες περιοχές από την έναρξη της αιματηρής σύγκρουσης, η οποία αριθμεί ήδη περισσότερους από 2.200 νεκρούς στην ανατολική Ουκρανία.

Καταδικάζει η Γερμανία την παρέλαση αιχμαλώτων

Την ίδια ώρα, η Γερμανία καταδίκασε την «παρέλαση» των ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου στο κέντρο του Ντονέτσκ, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ πιθανό έγκλημα πολέμου»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας Μάρτιν Σέφερ, σε συνέντευξη Τύπου, απάντησε: «Είναι πολύ πιθανό», όταν ρωτήθηκε αν αυτό ήταν έγκλημα πολέμου. «Είναι εντελώς δυσάρεστο και αυτό απλά δεν γίνεται», πρόσθεσε.

Την Κυριακή, φιλορώσοι αντάρτες οργάνωσαν «παρέλαση» στο κέντρο του Ντονέτσκ, αναγκάζοντας δεκάδες ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου να λάβουν μέρος σε αυτήν. Την ώρα της «παρέλασης» οι συγκεντρωμένοι αποκαλούσαν φασίστες τους αιχμαλώτους.

Η κίνηση ήρθε σε «απάντηση» στην στρατιωτική παρέλαση που διοργάνωσε το Κίεβο για την εθνική εορτή της Ουκρανίας, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά εδώ και χρόνια.