Η βρετανική κυβέρνηση, βλέποντας ολοένα και περισσότερους νέους βρετανούς ισλαμιστές να φεύγουν από τη χώρα και να εντάσσονται στις τάξεις της ISIS, απευθύνθηκε στους μουσουλμάνους ιμάμηδες της Γηραιάς Αλβιόνας. Και τους ζήτησε να συμβάλλουν, με το κήρυγμά τους, στο να ανακοπεί η ριζοσπαστικοποίηση νέων και η στροφή τους προς το «τζιχάντ».
Το αποτέλεσμα είναι αρκετοί μετριοπαθείς μουσουλμάνοι κληρικοί να απευθύνουν εκκλήσεις στα μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας της Βρετανίας προκειμένου οι νέοι να μην ακολουθήσουν το παράδειγμα των περίπου 500 Βρετανών που έχουν πάει ήδη να πολεμήσουν στη Συρία και το Ιράκ στο πλευρό των τζιχαντιστών της ISIS.
«Καλώ τους μουσουλμάνους να εργαστούν από κοινού με τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας και την βρετανική κυβέρνηση προκείμενου το δηλητήριο αυτό να μην φτάσει τα σύνορα μας», είπε ο Κάρι Μοχάμεντ Άσιμ, ένας ιμάμης από την πόλη Λιντς της βόρειας Αγγλίας. Αλλά δεν παρέλειψε να θέσει και το Λονδίνο προ των ευθυνών του, τονίζοντας ότι αυτή η ριζοσπαστικοποίηση «μεταξύ άλλων οφείλεται και στη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ πριν από μια δεκαετία».
Είχε προηγηθεί, πριν ένα μήνα, ανάλογη προσπάθεια αρκετών μετριοπαθών ιμάμηδων, οι οποίοι σε ανοιχτή επιστολή τους που αναρτήθηκε στον ιστότοπο Imam Online, ανέφεραν πως «όλοι μας, σουνίτες και σιίτες, είμαστε αδέλφια μεταξύ μας στον ισλαμικό κόσμο αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Φαίνεται πάντως πως ό,τι έκκληση κι αν γίνει, θα υπάρξουν πάντα εκείνοι που θα αποκλίνουν. Η αμερικανική εφημερίδα New York Times φέρνει στο φως την περίπτωση του Μοχάμεντ Χαντί που έφυγε από το σπίτι του στο Κόβεντρι, άλλαξε το όνομα του σε Αμπού Γιαχία αλ Κούρντι και εντάχθηκε σε μια ομάδα τζιχαντιστών που πολεμούνε στη Συρία. Οι γονείς του σοκαρίστηκαν από την απόφαση του αυτή, με τον πατέρα του 18χρονου, Μαχίρ Χαντί, να κατηγορεί τον τοπικό ιμάμη πως «του δηλητηρίασε τα μυαλά και τον έσπρωξε προς αυτή του την απόφαση».

Ο ιμάμης Μοχάμεντ Σοαϊμπ αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση, παρόλο που ένας άνθρωπος από το περιβάλλον της οικογένειας τον κατηγόρησε ανοικτά πως πριν λίγο καιρό συνόδεψε τον 18χρονο, εν αγνοία των γονιών του, σε ένα ταξίδι στην Τουρκία και την Συρία.