Πενήντα ένα πρόεδροι Δημοκρατίας από όλο τον κόσμο, αλλά μόνο της Βουλγαρίας ο Ροζεν Πλεβνελιεβ από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και ο Μπουγιόρ Νασχάνι της Αλβανίας – η οποία έχει λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρα στην ΕΕ- θα παραστούν στην ορκωμοσία, την ερχόμενη Πέμπτη, του νέου προέδρου της Τουρκίας Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρωθυπουργοί και υπουργοί από άλλες χώρες θα παραστούν σε μια τελετή την οποία οι τουρκικές εφημερίδες προαναγγέλλουν ως «ιστορικών, εντυπωσιακών διαστάσεων».
«Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται όχι από τη βουλή, αλλά από τον λαό και μάλιστα με πλειοψηφία άνω του 51%, γεγονός το οποίο επιβάλλεται να υπογραμμιστεί με πανηγυρικό, πανεθνικό τρόπο», δήλωσε την Κυριακή κυβερνητική πηγή, εξηγώντας γιατί η κυβέρνηση έστειλε σχετική πρόσκληση στους ανώτατους ηγέτες όλων των χωρων. Στο παρελθόν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ορκιζόταν στη Βουλή, με μια απλή τελετή.
Δεν στάλθηκαν προσκλήσεις στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, χώρες με τις οποίες η Τουρκία έχει προβλήματα, ούτε στον πρόεδρο της Συρίας, αλλά στάλθηκαν στην ηγεσία του επαναστατικού συριακού συμβουλίου.