Η Ισλανδία μείωσε το επίπεδο του συναγερμού για την εναέρια κυκλοφορία πάνω από το ηφαίστειο Μπαρνταρμπούνγκα, εκτιμώντας πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για άμεσα επικείμενη έκρηξη.

Οι Αρχές της χώρας είχαν αυξήσει το Σάββατο το συναγερμό στο «κόκκινο», το υψηλότερο επίπεδο, προειδοποιώντας για αυξημένη πιθανότητα έκρηξης. Την Κυριακή όμως ο συναγερμός επανήλθε στο «πορτοκαλί» επίπεδο.

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της χώρας ανακοίνωσε επίσης ότι η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στο ηφαίστειο, το οποίο καλύπτεται από πάγο.

Το Μπαρνταρμπούνγκα βρίσκεται κάτω από τον μεγαλύτερο παγετώνα της Ισλανδίας, τον Βατνατζοκούλ. Η δραστηριότητα του ηφαιστείου ξεκίνησε το Σάββατο 16 Αυγούστου. Από τότε έχουν καταγραφεί χιλιάδες σεισμικές δονήσεις.

Το 2010, η έκρηξη ενός άλλου ισλανδικού ηφαιστείου, του Εϊγιαφιατλαγιοκούτλ , είχε προκαλέσει το μεγαλύτερο κλείσιμο εναέριου χώρου στην Ευρώπη σε καιρό ειρήνης.

Περισσότερες από 100.000 πτήσεις είχαν ακυρωθεί σε διάστημα ενός μηνός και περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια επιβάτες είχαν εγκλωβιστεί στα αεροδρόμια.